Rekord számú magyar nevezés érkezett a legrangosabb nemzetközi téglaépítészeti díjra (Brick Award)

Hírek

2023.07.12.

A 11. alkalommal megrendezett Brick Awardra 54 országból, összesen 743 pályamunka érkezett, melyből 17-et hazai tervezők nyújtottak be. A díj történetében is magasnak számító értékek bizonyítják a pályázat népszerűségét és nemzetközi jelentőségét.

A Wienerberger 2004 óta kétévente díjazza a téglaépítészet legkiemelkedőbb projektjeit. A Brick Award nemzetközi versenyét azért hozta létre a vállalat, hogy mind az építészeket, mind a szakmán kívüli embereket az új építési formák felfedezésére, használatára ösztönözze és bemutassa a téglaépítészetben rejlő végtelen lehetőséget. Az elmúlt évek során a világ minden tájáról érkeztek pályázatok, amikhez a nevezők a téglatípusok széles skáláját használták fel, különböző színekben és formákban.

Ahogy legutóbb, ezúttal is öt kategóriában indulhattak a nevezők: „Otthon érzem magam” (Feeling at Home), „Közös használatú közterek” (Sharing Public Spaces), „Együttélés” (Living Together), „Közös munka” (Working Together), illetve „A megszokottól eltérő építkezés” (Building Outside the Box).

A beérkezett pályaművek közül egy nemzetközileg elismert építészekből, építészkritikusokból, fejlesztőkből és újságírókból álló zsűri előzetesen kiválasztja azt az 50 legkiemelkedőbb projektet, amelyek 2024 júniusában megjelennek a rendkívül színvonalas Brick Book című kiadványban.

Az értékelési szempontok között szerepel az innovatív tervezési és építészeti koncepció, a tégla és kerámia építőanyagok formabontó felhasználása, valamint a kivitelezés minősége. Mindemellett a szakmai zsűri különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességre, valamint az energia- és költséghatékonyságra is. Az értékelés során az is számít, hogy mennyire illik a projekt az adott épülettípushoz és a kulturális környezethez.

A kategóriák nyertes projektjeit és a közülük kiválasztott nagydíj győztesét, 2024 tavaszán Bécsben, egy nagyszabású ünnepségen hirdetik ki.

A Brick Awarddal kapcsolatos további információk a brickaward.com oldalon találhatók.

Forrás: Wienerberger zRt.