Stíluskavalkád – loft

Téglaházak Magazin

2018.12.04.

Magyarországon nem igazán terjedtek el a loftlakások. A régi gyárépületek a város szélén helyezkednek el, amelyeket felújítás után többnyire olyan irodák – reklámügynökségek, fotóstúdiók – laknak be, amelyek tevékenysége nyitott a kötetlenebb munkastílusra, mint amit a loft kínál. A javarészt a századfordulón, ipari használatra épített gyárak és üzemek elhagyatottan, csendben, jobb sorsra érdemesen várakoztak ez idáig Budapesten és a nagyobb városokban.
 

stiluskavalkad-loft

kép 1 / 1

 
Fülöp Krisztina belsőépítész véleménye szerint a nagyon modern, nyitott életmódot folytató embereknek alkalmas élettér a loft. A régi gyárépületekben a helyszín adja magát, az óriási, egybenyíló, vagy néhány válaszfal eltávolításával egybenyitható 150-200 négyzetméteres egyterű lakásokban akár még a konyha vagy a fürdőszoba sem különül el. A loftlakásoknál a meglévő anyagok, a vaspillérek és a téglafal adja magát, padlóburkolatként választható például csiszolt beton vagy egy szép faburkolat. Ezekben a lakásokban a festett fal ritkán jelenik meg, ahol mégis, ott azért, hogy kontrasztba állítsák a tégla struktúráját, ami a hely szépségét és melegségét is adja.
A loftlakás belső elrendezése, berendezésének kiválasztása nagy gondosságot igényel. A tér sok játékteret enged a tervezői képzeletnek. Rendkívüli látvány érhető el például egy csillogó fekete padlóval, amelyben minden tükröződik. A belsőépítésznek akadt olyan munkája, ahol a fürdőszobát tégla borította, amit vízüveggel kentek le, így a csupasz tégla a zuhany hátfalaként is tökéletes megoldást adott. Mint mondta, a téglafal túl nagy felületen kissé soknak hathat, ha azonban megtaláljuk a megfelelő hangsúlyokat, a vakolt, vagy esetleg fával burkolt felülettel hangulatos játékot kínál a téglafal.
 
Horváth Magdolna