Stíluskavalkád – mediterrán

Téglaházak Magazin

2018.11.28.

Ez a stílus azoknak ajánlható, akik szeretik a vidéki idillt. Ha van egy felújítandó présházunk vagy kerttel, terasszal, erkéllyel rendelkező lakásunk, megidézhetjük a futónövényekkel, örökzöldekkel, gyógy-, valamint fűszernövényekkel teleültetett ládákkal a mediterrán hangulatot.
 

stiluskavalkad-mediterran-rusztikus-1

kép 1 / 2

 
Jellemzői: a kézzel készített, durván megmunkált felületek, a természetes anyagok használata, a tömör fa ágykeretek, étkezők, konyhabútorok, durván bevakolt falak (itt-ott kihagyva a csupasz terméskövet vagy téglát), favázas garnitúrák, népies motívummal díszített szövetek, kovácsoltvas kiegészítők, kézzel fonott kosarak.
 

stiluskavalkad-mediterran-rusztikus-2

kép 1 / 2

 
A mediterrán stílusú épületre jellemző, hogy kőből épül, ha a fal festett, azt lágy okker, gyakran stukkó díszíti. A mennyezet simára vakolt, de látszódhatnak a gerendák. Gyakoriak a boltíves födémek, illetve a földszinti, téglafalazású boltívek, bejáratok. A külső járófelületek és a teraszok kőlappal, téglával, vagy terrakotta járólappal borítottak. Ehhez a stílushoz a kerámia tetőfedés a legideálisabb.
Akár a konyhabútor váza, szerkezete is épülhet téglából. A polcokat eltakarhatja damasztfüggöny, de maradhat nyitott is. A kandalló vagy a konyhapult készülhet pecsétes téglából éppúgy, mint ahogy a padlástéglát le lehet tenni padlóként.
A tégla jól szellőzik, megfelelő vastagságban nagyon jók a hőszigetelő tulajdonságai. Beltérben, padlónak használva akár fűtés is mehet alá. A tégla rendkívül porózus anyag, kezelés nélkül a szagokat és a nedvességet is magába szívja, ezért mindenképpen impregnálni kell. A vakolat leverése után drótkefével meg kell tisztogatni, majd betonlakkal vagy különféle műgyantákkal kezelhető. A műgyanta átlátszó, csillogó anyag, egyenletes sík felületet képez a téglán, amit így takarítani is könnyebb.
A mediterrán stílus lelkét a színek: a halvány terrakotta, az okkersárga, a rozsdavörös, az agyagszín adja. A bútorok rusztikusan felületkezelt tölgyfából vagy kovácsoltvasból készülnek, ezek formája mindig letisztult, egyszerű. A belső tér lehet kissé eklektikus, de sohasem zsúfolt, inkább egyszerű, szabad, szellős. A környezetet a textilek színei, mintái dobják föl, és teszik tipikusan és megtéveszthetetlenül rusztikussá. Kerámiatárgyak, mázas kancsók és tálak, növények lakta terrakotta dézsák, örökzöldek, gazdag pázsit, szőlő és futórózsa, levendula, páfrányok és hibiszkusz színesítik az összképet. Ahhoz, hogy a mediterrán érzést beköltöztessük otthonunkba, bátran egymás mellé helyezhetünk régit és újat, modern és antik darabokat. A meleg színekre festett falakhoz bútorainkat is hasonló árnyalatban válasszuk ki. Kombinálhatjuk a színeket és szöveteket, vidám és barátságos hangulatot áraszt majd lakásunk. A ház oldalán pergolákra felfuttatható szőlőt vagy borostyánt ültessünk.
 
Horváth Magdolna