Stíluskavalkád – minimál

Téglaházak Magazin

2018.11.29.

A múlt század utolsó évtizedére új stílusirányzat született, amelyet minimál lakberendezési irányvonalnak nevezünk. Egyszerű és közérthető kíván lenni, a korábbi tapasztalatokra épít, felhasználja az avantgard konstruktivizmusát, vagy éppen a Bauhaus-iskola puritán geometrikus térképzését.
 

stiluskavalkad-minimal

kép 1 / 1

 
A minimalista stílus nem pusztán egy a lakberendezési stílusok között. Több annál. Funkcionalizmuson alapuló életforma, amelyben a puritán egyszerűséggel a minőségi alapanyagok alkalmazása párosul. Mára eljutottunk oda, hogy minden „minimál”, ami szögletes, dísztelen, egyenes, színtelen. Sokszor éppen azok az értékek, finom részletek, díszítőelemek hiányoznak belőle, amelyek élettelivé, élhetővé tesznek egy-egy enteriőrt.
A minimál a tiszta formák és a rend révén igyekszik elérni az ember által vágyott harmóniát. Fontosnak tartja, hogy a tér szolgálja az embert, hogy a legszükségesebb használati és berendezési tárgyak visszasugározzák a köztük élőre a természetességet, egyszerűséget, nyugalmat. A teret egyszerű geometriai formák ritmikus ismétlésével igyekszik barátságossá tenni, ehhez gyakran hívja segítségül a látszó tégla puritánságát. Az ülőbútorok kocka alakúak, kiváló minőségű, de mintázat nélküli kárpitozással, általában széles ülőfelülettel, alacsony háttámlával, egyszerű díszpárnákkal. Jellemzői a letisztult formák, szögletes vonalvezetés, nagy tér, minta nélküli szövetek és rengeteg fény.
A terek dekorálása is a minimálisan szükséges dísztárgyakra korlátozódik. A minimál szabálya szerint a ritmus, a tárgyak formai ismétlése vagy azok sorba állítása teremti meg a kívánt esztétikai élményt.
A minimál stílus visszafogott, elegáns színvilága igényli a bőséges természetes fényt, amely a melegséget, meghittséget fokozza. A térigényes stílus megköveteli a berendezési tárgyak levegős elrendezését. Az ilyen térben elhelyezett minden más formai világot képviselő tárgy azonnal kirí.
 
Horváth Magdolna