Színes együttélés – Brick Award díjjal jutalmazva

A Brick Award a világ legnívósabb téglaépítészeti kitüntetése. Az építészek, legkiemelkedőbb alkotásaikkal a világ minden tájáról nevezhetnek a kortárs téglaépítészetet népszerűsítő versenyre. A szakmai zsűri öt különböző kategóriában osztja ki a legjobbaknak ítélt díjakat. Az idei év “Együttélés” (Living Together) kategória győztes épületegyüttese egy franciaországi, három épületet magában foglaló társasház lett.

Az Ourcq csatorna Párizs külvárosán, Pantin városán halad keresztül. Partjain nyüzsög az élet. Kocogók és kerékpárosok sportolnak, kávézókban, bisztrókban üldögélnek, múzeumokban nézelődnek az emberek. Itt, a csatornaparton építette meg az Avenier Cornejo Építésziroda a 88 lakásból és egy közösségi térből álló épülettömbjeit. A gyönyörű, ám forgalmas csomópontban lévő társasházakat – a természeti adottságokat maximálisan kihasználva – három egységre osztották, elhelyezkedésüket tekintve félcsillag alakzatban, a csatorna felé nyitva.

A három épület akár testvérpár is lehetne, hiszen arányaikban és kialakításukban hasonlók, mégis mindegyiknek megvan a maga egyénisége. Az építészek ugyanis a három épülethez három különböző színű téglát választottak, úgy, hogy azok harmonizáljanak az 1884-ben épült pantini malomházak színével, amelyek a csatorna mentén kicsit lejjebb láthatók. A különböző színű épülettömböket más-más színű fémrészletekkel egészítették ki. A vörös téglához szürke, a világosszürkéhez zöld, a sötétszürkéhez pedig barna színű fémrészleteket társítottak.

Kézi vetésű téglákból, változatos rakási módokkal tervezték meg az épületeket. Mindhárom társasházat feszített kötésben rakták, üreges fugákkal. Az ablakok bemélyedéseinél azonban kontrasztos gót kötést használtak, ahol a féltéglák kis visszaállításával képeztek reliefszerű díszhomlokzatot, megbontva a ház egységes tömbjét.

A belső és külső kapcsolatokat a nagyszámú terasz, loggia és erkély teszi lehetővé, kilátással a kertre, a csatornára és a térre.

Az “5. homlokzatként” kezelt tetők növényzettel borítottak. A tető zöldítése azon túl, hogy kellemes látványt nyújt, segít a hőszigethatás elleni küzdelemben, menedéket nyújt a rovaroknak és a madaraknak is.

A háztömbök elhelyezésével egy új közparkot hoztak létre, amely a környék kedvelt találkozási pontja lett. A kert öreg fái között kanyargó ösvények is az épületeknél használt téglaburkolatot kaptak. Ezeket a fákat szándékosan megőrizték, hogy kellemes árnyékot és szép kilátást nyújtsanak. Tervezéskor azokat a kevés öntözést és gondozást igénylő, helyi növényeket részesítették előnyben, amelyeket a rovarok és a madarak is kedvelnek, így támogatva a biológiai sokféleséget.

“A tégla használatára a nyilvánvaló okot a terület indusztriális jellege szolgáltatta számunkra. Hiszen Pantin városában sok ipari létesítmény található. Ráadásul a helyszín közelében vannak a város ipari arculatát alapvetően meghatározó Grand Moulins cég régi malomépületei is” – árulta el Miguel Cornejo, építész.

A három lakótömb az egység és egyediség sikeres szintézisét mutatja, amely a város építészeti örökségére reagál kifinomult és modern építészettel, hozzájárulva a városrész megújulásához.

A Brick Award győztes projektről készült videó: