Tégla a művészet szolgálatában

Hírek

2022.05.20.

A tégla, mint az egyik legrégebbi építőanyag, lakóházak, templomok, boltíves pincék vagy hangulatos kandallók képét idézi fel bennünk. Ennek ellenére számos nem mindennapi, sőt, meglepő helyen is felbukkanhat, új funkcióval gazdagodva, mint például a Műcsarnok nemrég megnyílt kiállításán.

Tegla-a-muveszet-szolgalataban-01

kép 1 / 6

A hazai kortárs design és formatervezés legfontosabb fóruma a Műcsarnokban megrendezésre kerülő II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon. A Közös tér címmel megnyílt kiállítás tíz formatervezési szakterület elmúlt öt évben elért eredményeit tekinti át. A tárlaton a Wienerberger tégláinak meghatározó szerep jut. A bemutatandó alkotások elhelyezésére szolgáló posztamenseket ugyanis Porotherm tégla felhasználásával építették meg a kiállítás rendezői. Az installáció megtervezésekor az volt a cél, hogy a műtárgyak egységes keretben legyenek kiállítva a térben, ezzel erősítve a kurátori koncepciót.

„A használt anyagokkal a kiállítás tematikájának kézművességre utaló jellegét is ki szerettük volna fejezni, ezért döntöttünk az égetett kerámia posztamensek és a térbe belógatott, azokat osztó függönyök mellett. A szalonon kiállításra kerülő műtárgyak sokszínűsége miatt alapvetés volt egy neutrális posztamensrendszer megtervezése, mely egyszerre képes összefogóan kezelni az összes különböző műtárgyat. Így került kiválasztásra a nagyméretű üreges vázkerámia falazóblokk, amelyből vágás, faragás nélkül készült el az összes posztamens.” – mondta el Szabó Levente Ybl Miklós- és Príma-díjas építész, a kiállítás installációjának tervezője.

A tervezőgrafika, az ipari formatervezés a kerámia, a textiltervezés, az ötvösség, a belsőépítészet, az üvegművészet, a posztindusztriális dizájn, az animáció és az autonóm művészet területéről érkező alkotók a használati tárgyaktól a képzőművészeti kísérletekig széles spektrumot mutatnak be a „közös térben”. Az idei év az üveg nemzetközi éve, ezért a tárlaton teljesen elkülönülő kurátori koncepcióval és kiemelt hangsúllyal jelenik meg az üvegkiállítás.

A tégla, mint hagyományos, mégis folyamatosan fejlődő, innovatív építőanyag remek hátteret kínál a kiállított iparművészeti alkotások színes kavalkádjának. Az épített installáció megteremti az egységet a különböző alkotások között és izgalmasan szervezi a teret. A felhasznált 5440 darab tégla egymás mellé rakva 1360 métert tesz ki, ami a Műcsarnok – Állatkert – Széchenyi fürdő – Vajdahunyad vára sétát jelentené, míg egymásra rakva négyszer olyan magas lenne, mint az Eiffel-torony. A téglák összefelülete 408 m2, ami körülbelül egy labdarúgópálya tizenhatosának felel meg.

A szeptember 4-ig tartó kiállításon idén több mint 300 kiállító vesz részt, bemutatva a jelenkori magyar iparművészet legfontosabb újdonságait és eredményeit.

Forrás: Wienerberger Zrt.