Tégla és cserép

A görög kerámia szó eredetileg égetett agyagot jelentett. A tégla és a cserép a kerámiák, azon belül is az égetett agyag építőanyagok közé tartozik. A föld, víz, levegő és tűz felhasználásával készülő, égetett agyag építési termékek jelentős történelmi múlttal rendelkező, ugyanakkor folyamatosan fejlődő építőanyagok.

A kerámiaipar legfontosabb alapanyaga az agyag, amelynek legjellemzőbb sajátossága, hogy vízzel összegyúrva képlékeny, jól formázható lesz, a kiformázott termék az alakját szárítás után is megtartja, majd égetés következtében kemény, időtálló anyaggá válik.

Az égetett kerámia gyártásának történetét az utóbbi évtizedekben a folyamatos technológiai megújulás jellemezte, de a folyamat lényege évezredek óta ugyanaz: az agyag kitermelése, előkészítése, formázása, szárítása és kiégetése, majd csomagolása és raktározása.

Az évezredek óta használt tégla és cserép az építészetnek ma is nélkülözhetetlen anyagai. Magyarország hagyományosan a tégla és a cserép országa, a mi éghajlati viszonyaink között az égetett kerámia megkerülhetetlen építőanyag.