Téglás Klub 2023

Hírek

2023.10.05.

A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség 2023. szeptember 28-29-én megtartotta hagyományos Téglás Klub rendezvényét, ahol a hazai tégla- és cserépipar szakemberei találkozhattak egymással. Idén a Miskolci Egyetem Energia-, Kerámia- és Polimertechnológiai Intézete biztosította a helyszínt. A rendezvény fő témája az iparág jövőjére nagy hatással bíró, készülő Magyar Építészeti Törvény, a Nemzeti Építésgazdasági Stratégia, valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer volt.

A Téglás Klub első napján három előadást hallgathattak meg a résztvevők.

Szabó Zsuzsanna, az Építési és Közlekedési Minisztérium munkatársa a készülő Magyar Építészeti Törvény és a Nemzeti Építésgazdasági Stratégia aktuális kérdéseiről tartott előadást. A jelen lévőknek lehetősége volt hasznos kérdéseket feltenni, közelebb kerülve a jogalkotói szándék megismeréséhez és az egyes kérdéses pontok megértéséhez. A MATÉSZ bízik a minisztériummal való sikeres együttműködésben.

5-TK

kép 1 / 14

Sztruhár Imre, a Green Tax Service Kft. ügyvezető igazgatója a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer eddigi tapasztalatairól tartott előadást. Az előadó ebben az új és szerteágazó témában adott hasznos gyakorlati iránymutatást és hívta fel a figyelmet a máig tisztázatlan pontokra. Sztuhár Imre előadása ide kattintva érhető el.

Az előadásokat a Miskolci Egyetem, Energia-, Kerámia- és Polimertechnológiai Intézet docense, Dr. Kocserha István zárta. Az intézet változatos munkájába nyerhettek betekintést a jelen lévők, körbejárva a tanszék különböző laborjait. Az Intézet munkáját bemutató anyag ide kattintva érhető el.

Az előadássorozat végeztével Felegyi Mihály, a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség elnöke és a jelen lévő kollégák megköszönték eddigi munkáját és elbúcsúztak Ladányi Ágnestől, aki a szövetség igazgatójaként 12 éven keresztül védte az iparág érdekeit.

Szeptember 29-én, a rendezvény második napján az Északmagyar Téglaipari Kft. serényfalvai gyárát tekinthették meg a résztvevők. A sokak által putnoki téglagyárként ismert cég fő profilja a kisméretű tégla, de termékeik közt megtalálhatóak a nagyméretű tömör téglák, ikersejt téglák, válaszfal téglák és különböző méretű falazóelemek is. Nagy öröm volt látni a gyártás korszerűsítését szolgáló új beruházásokat, azokat a kapacitás-, és termelékenység növelő technológiai fejlesztéseket, amelyeket a Serényfalván működő téglagyár megvalósított az elmúlt időszakban.
A gyárlátogatás végeztével a serényfalvai házigazdák vendégül látták a résztvevőket a helyi mintakonyha finomságaival.

Befejeződött az idei Téglás Klub, jó volt újra találkozni, tartalmas és hasznos két napot tölthettünk együtt!