Természetes ragyogás a tetőn – Tetőfelújítás és új tetők építése üvegmázas kerámiacserepek alkalmazásával

Téglaházak Magazin

2018.04.26.

 A műemléki tetők örök klasszikusa a hódfarkú tetőcserép, amely azonban a hagyományos, népi építészet gyökereihez egyre gyakrabban és előszeretettel visszanyúló, az eredetiség, a természetesség hívei által is kedvelt forma a mai modern építészetben. A természetesség mellett a kerámia tetőcserepek felületi tartóssága is közismert, amelyet az engóbozás vagy az üvegmáz tesz még hatékonyabbá.

uvegmaz-1

kép 1 / 4

Mi a különbség a földfesték (engób) és az üvegmáz között?
•    Az engób nem festék, hanem természetes anyag, finom, ún. agyagiszap, amelyet az égetés előtt speciális szórógéppel vagy merítéssel visznek fel a kiszárított cserépre. Az engóbnak köszönhetően a cserép matt vagy enyhén fényes felszíne szebb színű, finomabb lesz, de ami még ennél is fontosabb, jelentősen tartósabb is.
•    A máz üvegszerű anyag, amelyet a szárított cserépre vagy a kész, kiégetett cserépre visznek fel leöntéssel, merítéssel vagy porlasztással. Az égetésnél a máz egy olvadékbevonatot képez, amely az égetett agyag cseréppel kémiailag egyesül. A cserép felülete ettől is tartós és csillogó lesz.

0-uvegmaz-4

kép 1 / 4

A műemléki védettség alatt álló vagy műemlék jellegű épületek rendkívül heterogén csoportot alkotnak: különböző korok, stílusok és épülettípusok, az ókori római építészeti emlékektől egészen a XX. század eleji modern építészet számos kiemelkedő alkotásáig. A műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek természetes szakmai törekvése, hogy az eredetihez közelítő anyagokat, megoldásokat válasszanak. Igaz ez tetőfelújítás esetén is.

Nehézkes felkutatása miatt egyre kevésbé jelenthet jó megoldást az eredeti fedési anyaggal azonos bontott cserép alkalmazása. Talán még ennél is nagyobb probléma, hogy a bontott cserepek ismételt felhasználása a vízzáróság tekintetében magasabb igényt támaszt az alszerkezettel szemben: ez megnyugtató módon gyakran meg sem oldható. Új gyártású tetőcserép mellett szóló érv a korszerű technológiával készülő termékek fagyállósága, vízzárósága, hosszú élettartama, színtartóssága is, amelyeket a műemléki épületek esetében sem lehet figyelmen kívül hagyni. A modern/új kontra újrahasznosított cserép vitában ma már sokszor az új javára dől a mérleg.

A hódfarkú tetőcserép méretével (18 x 38 cm) és finom ívével illeszkedik a hagyományos tetők formavilágába, legyen az a tető akár műemléken, történelmi környezetben, akár egy új épületen. A kerámiatetőcserép-gyártók színkínálatában a mesterséges, ám a valódihoz megtévesztésig hasonlító patinával rendelkező tetőcserepek egy új tető színének, mintázatának zavaró hatását teljesen kiküszöbölik. A műemlékekre ajánlott hódfarkú termékek között is megtalálhatóak a kimondottan tartós engóbozott, valamint az egyszeri vagy kétrétegű üvegmázzal ellátott tetőcserepek. Számos ilyen tető újult már meg a magyar gyártók üvegmázas tetőcserepeivel, de sok szép, országos jelentőségű műemléken található még ma is megújulásra váró üvegmázas kerámiacserép-borítás.

Az üvegmázas termékek ugyanakkor nem kizárólag a műemléki épületeken használatosak. Sőt, ez a tartós és szép bevonat sem csupán a hódfarkú termékek sajátja, hanem a nagyméretű, modern tetőcserepek választékában is megtalálható. Amíg nem láttunk üvegmázas cseréppel fedett tetőt, talán úgy gondolhatjuk, hogy ez valami olyan csillogás, amit a tetőn nehezen tudunk elképzelni. De tévedünk. Míg az engóbozott tetőcserepek inkább matt, enyhén fényes felületűek, addig az üvegmázas cserepek valóban fényesebb hatást keltenek, de ez semmiképpen nem megy túl a természetes csillogás határain.

Az üvegmáz összezúzott és megolvasztott érc alapanyagú védőpáncélt képez a kerámia tetőcserép felületén, egy porcelánhoz hasonlatos felületet, ami növeli a cserép ellenállóképességét. Az üvegmáznak köszönhetően a cserepek felülete tükörsima, a szennyeződésrészecskék nem tudnak tartósan rajta megtapadni, illetve az ilyen bevonattal rendelkező cserép könnyen tisztítható. További előnye, hogy vízlepergető hatású, nem mohásodik, savnak, lúgnak és az UV-sugárzásnak is tartósan ellenáll.