Tető az építészetben – Pályázat építészeknek és építészhallgatóknak

Hírek

2023.02.08.

A CREATON South-East Europe Kft ismét meghirdette Tradíció és innováció – Tető az építészetben pályázatát. A kilenc éves hagyományokkal rendelkező pályázatra építészek és építészhallgatók munkáit várják 2023. március 31-ig; a pályázatok elbírálása 2023 június elejéig várható.

Az előző évben az eddigi legsikeresebb építész és építészhallgatói pályázatát zárta le a CREATON, ötven pályaművel. Az egyre nagyobb számban beérkezett pályázatok is jól mutatják, hogy a tradicionális, de mégis modern építőanyag, a kerámia tetőcserép bármilyen funkciójú épületen jól használható, népszerűsége töretlen.

A gyakorló építészek a pályázatra olyan tervezés alatt álló, megvalósulás közbeni vagy megvalósult, használatba vételi engedéllyel rendelkező épületekkel pályázhatnak, amelyek bemutatják, milyen sokszínűen és sokrétűen felhasználható a kerámia tetőcserép. Az építészek 2019. január 1-je és 2022. december 31. között építési engedélyt (jogerő nem szükséges) illetve használatbavételi engedélyt kapott épülettel pályázhatnak. A pályamű lehet új építésű, felújított vagy akár műemléki épület rehabilitációja is.

Az építészhallgatók terveikkel mutathatják meg kreativitásukat, a kerámia tetőcserép felhasználásával készült tervezési koncepcióikat. Diplomatervet, komplex tervezést, egyéb féléves terveket vagy kifejezetten e pályázat céljára készített munkát nyújthatnak be pályaműnek. Az építészhallgatói pályázat keretei között idén először kerül meghirdetésre a 2021-ben elhunyt Marosi Miklós emlékének állított ösztöndíj, melynek célja, hogy támogassa a jövő ígéretes építészeinek első lépéseit. A Marosi Miklós Emlékdíjat a zsűri annak a pályázónak ítéli oda, akinek pályaműve színvonalas építészeti megoldásaival és előremutató ötleteivel kiemelkedik a beérkezett tervek közül.

Az 2 100 000 Ft összdíjazású pályázat feltétele, hogy a pályázó az épület tervezése során a CREATON kerámia tetőcserepeit és/vagy a TERREAL kerámia tetőfedő anyagait használja, illetve az épületet ilyen kerámia tetőfedő anyag fedje.

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG TAGJAI:

  • Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész
  • dr. Fülöp Zsuzsanna, okl. építészmérnök, egyetemi docens
  • Horváth Sándor, Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens, Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezeti Tanszék
  • Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építész
  • Krizsán András DLA, Ybl-díjas építész
  • Varga Csaba, okl. építészmérnök, a 2021. évi pályázat nyertese
  • Ripszám János, okl. építészmérnök, a 2021. évi pályázat nyertese
  • Jancsár Péter, építészlátogató (CREATON South-East Europe Kft.)
  • Pap Győző, építészlátogató (CREATON South-East Europe Kft.)

További információk a pályázattal kapcsolatban a CREATON honlapján érhetőek el.

Forrás: CREATON South-East Europe Kft.