Tetősíkba illeszkedő, moduláris napelemes megoldás a Tondach-tól

Hírek

2022.12.01.

Magyarországon is egyre többen gondolkodnak az alternatív energiaforrások felhasználásában, a tetőfedéskor mégis meglehetősen kevesen veszik számításba a rendkívül fontos energetikai szempontokat. A Wevolt X-Tile tetősíkba illeszkedő, moduláris napelemes rendszer egyszerre kínál energiatakarékos, időtálló és esztétikus megoldást.

A tetősíkból kiugró hagyományos napelem-rendszerek megbontják a tető egységét, ráadásul beépítésük is bonyolult. Ezzel szemben a Wevolt X-Tile napelemes modulok alkalmazásával nem sérül a ház összképe, a tető szép, letisztult formavilágú marad. Az új megoldás ötvözi a csúcstechnológiát és az esztétikumot: a tetőcserepek és a napelemes panelek egy síkban helyezkednek el, és tökéletesen fedik egymást. A modern „back contact” technológiának köszönhetően a cellákat összekötő vezetékek a panel hátoldalára kerülnek, így a cserepek felszíne teljesen homogén marad. A négy cserép széles és egy cserép hosszú elemek olyan helyeken is alkalmazhatóak, ahol a hagyományos napelemek nem férnek el. A dupla edzett üvegből készült modulok a 70 milliméter átmérőjű jégnek is ellenállnak.

A Wevolt napelemes tetőmodulok beépítése egyszerűbb, mint a cserép méretű napelemes megoldásoké. A dupla edzett üveg kimagasló mechanikai ellenállást eredményez, szerelés közben sem kell tartani esetleges töréstől. A kevesebb csatlakozó nem csak a hatékonyságot rontó ellenállások számát csökkenti, de gyorsítja a kivitelezést is. Emellett extra anyagok beépítésére sincs szükség a csatlakozások kiemeléséhez. A beépítést a cserepekkel együtt bármilyen szakképzett tetőfedő el tudja végezni, de a Wienerberger ingyenes és teljes körű helyszíni támogatást is nyújt. Az elektromos szerelést és üzembehelyezést a Wienerberger partnere végzi, beleértve a tervezési, bekötési és engedélyeztetési szolgáltatásokat, illetve a teljeskörű ügyintézést az áramszolgáltatóval.

Wevolt-1

kép 1 / 5

A Wevolt X-Tile rendszer több csomagban elérhető. Míg a legkisebb csomag a világítás és a háztartási gépek fogyasztását fedezi (kb. 4000 kWh/év), a legnagyobb megoldás már elektromos meghajtású gépjárművek, illetve egyéb speciális fogyasztók (magas teljesítményű informatikai eszközök, medencefűtés, külső burkolatfűtés) áramfogyasztásának megtermelésére is alkalmas (kb. 13.000 kWh/év). A vállalat szakemberei támogatást nyújtanak többek között a benapozás modellezésében, a teljeskörű mennyiségszámításban, valamint a panelkiosztásban és a teljesítménykalkulációban is.

A napelemes rendszer hibrid inverterének köszönhetően, külön áramszolgáltatói adminisztráció nélkül egészíthető ki választható méretű akkumulátoros megoldással, akár évekkel később is. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a megtermelt áramot ne csak az elektromos hálózatba lehessen visszatermelni. Az akkumulátorokba nappal betermelt energiát éjszaka használják fel, az esetlegesen fennmaradó részt pedig magasabb átvételi áron lehet elszámolni. Ez a bruttó elszámolás bevezetésekor válik majd igazán fontossá.

A gyártó a tetőcserépre 33 év, a napelemes egységre 30 év garanciát kínál.

A Wevolt X-Tile rendszerről bővebben a gyártó honlapján olvashatnak.