Tondach kerámia tetőcseréppel újultak meg a Veszprémi Vár történelmi épületei

Hírek

2023.09.07.

A veszprémi várnegyed teljes rehabilitációja zajlik, melyben szerepet vállalt a Wienerberger Zrt. is. Számos műemléképület kapott új, Tondach cserepekkel fedett tetőt, mert százévente a tetőcserepeknek is szükségük van a megújulásra.

Kétszázötven éve nem volt olyan nagyszabású felújítás a veszprémi várnegyedben, mint ami jelenleg is zajlik. A Veszprémi Főegyházmegye 18 műemléképületet újít meg kívül és belül 2020 és 2025 között. A projekt mintegy 35 ezer négyzetméternyi épített és 10 ezer négyzetméternyi szabad területet ölel fel.  

A közelmúltban a Veszprémi Vár tetőszerkezeteinek renoválása zajlott le. A munkálatok során lecserélték a régi cserepeket és helyükre Tondach tradicionális kerámia tetőcserepek kerültek. A barokk műemléképületek felújításakor a minőségen túl szempont volt a korhűség és az, hogy a különböző funkciójú, egymás mellett álló tömbök egységes képet mutassanak. Az elkészült, téglavörös színű kerámia tetőcserepekkel fedett épületek harmonikusan illeszkednek egymáshoz, körülfogva a már korábban felújított Szent Mihály Főszékesegyházat és az Érseki Palotát.  

A három éve tartó munkálatoknak köszönhetően a veszprémi várnegyed utcáin mára már a megújult homlokzatokkal és tetőszerkezetekkel találkozhatnak az arra sétálók.

A veszprémi műemléképületek tetőfelújításáról további részleteket az alábbi videóban láthatnak. 

Forrás: Wienerberger zRt.