Újabb 2226 low-tech irodaház Brick Award díjjal jutalmazva

A Brick Award a világ legnívósabb téglaépítészeti kitüntetése. Az építészek, legkiemelkedőbb alkotásaikkal a világ minden tájáról nevezhetnek a kortárs téglaépítészetet népszerűsítő versenyre. A szakmai zsűri öt különböző kategóriában osztja ki a legjobbaknak ítélt díjakat. Az idei év “Közös munka” (Working Together) kategória győztese: a „2226 Emmenweid” irodaház.

A Baumschlager Eberle Architekten által tervezett négyszintes irodaház a svájci Emmenbrücke-ben található. A “2226 Emmenweid” név abból az épülettechnológiai koncepcióból ered, amely 22 és 26 Celsius-fok közötti stabil beltéri hőmérsékletet biztosít fűtés és szellőzéstechnika nélkül.

A győztes épület előzménye az ausztriai Lustenauban kilenc éve felépült cégközpont, melyet az építésziroda a 2226 koncepció alapján saját célra építtetett meg. Egy olyan munkahelyet sikerült ekkor teremteni, ahol nincs szükség fűtés- és klímaberendezésre. Az energiahatékonyság eléréséhez nem használtak magas szintű technológiát: a helyiség hőmérsékletét az épület vastag, nagy hőtehetetlenségű szerkezete, valamint az ott dolgozó emberek, eszközök és a világítás hulladékhője biztosítja. Az érzékelővel vezérelt szellőzőszárnyak szabályozzák a hőmérsékletet és a megfelelő CO2-tartalmat, kellemes klímát szolgáltatva egész évben. Az ausztriai épület 2016-ban a Brick Award nagydíjasa és a „Különleges megoldás” kategória nyertese lett.

Ezt a már bevált koncepciót alkalmazták az idei győztes épület esetében is. Az új irodaházat egy 19. századi ipari műemléki épületegyüttes részeként álló krinolszál (műselyem) gyártó épület helyére tervezték. A gyárrész állapota olyannyira leromlott, hogy le kellett bontani. A tulajdonos építészeti pályázatot írt ki, korszerű és gazdaságos megoldást keresve az épület további sorsára.
A győztes építésziroda – Emmenbrücke önkormányzatával és a kantoni műemlékvédelemmel szorosan együttműködve – egy olyan innovatív, jól használható irodaházat hozott létre, amely modernsége ellenére is beleillik a meglévő együttesbe.

Az új épület a hajdani gyárat finoman megidézve átvette a régi térfogatát és tetőformáját, világos mészvakolatával és a falba süllyesztett nagy ablakok szabályos ritmusával mégis jelentősen kiugrik a 19. századi épületegyüttesből. A feszített homlokzaton egy folyamatosan elfogyó, süllyesztett falsík feltűnő vízszintes vonalat hoz létre a szomszédos, régi épület ereszmagasságában. Ezzel a játékos, minimális gesztussal kapcsolódik a jelen a múlthoz, és egyúttal remekül megbontja a tömb szigorúságát.

Óriási pozitívuma az épületnek, hogy az alaprajzi elgondolás egyszerű, és sokféle felhasználási módhoz alkalmazható. A belső mag a lépcsőket, a mosdókat és a konyhákat tartalmazza. Ezt egy széles terület veszi körül teherhordó válaszfalak nélkül, amelyek rugalmasan alakíthatók, így szinte bármilyen munkakörnyezet-konfigurációt lehetővé tesz.

Az állandó beltéri hőmérséklet eléréséhez két, egyenként 36,5 cm vastag téglafalat húztak fel. A falhoz töltetlen, nagyméretű, nagy hőtömeggel rendelkező falazóblokkokat használtak, amelyek hatékony páraeloszlást biztosítanak. Az egyszerű, természetes anyagok meghatározzák a belső teret is: a mészvakolat mellett tömör tölgy ablakkereteket használtak.

A low-tech épület hőszabályozása a következőképpen történik: télen a kellemes szobahőmérsékletet az összes lehetséges hőforrásból származó hulladékhő biztosítja. Ilyen például az emberi hő (minden ember átlagosan 80 watt hőkibocsátással rendelkezik), valamint a gépek (számítógépek, fénymásolók, sőt a kávéfőzők) és a világítás által termelt hő is. A belső oldalra szerelt és így árnyékolt ablakelemek egy nagy, tartósan üvegezett részre és egy kis, oldalsó szellőzőszárnyra különülnek el. Ezek a kisebb, érzékelővel vezérelt ablaknyílások automatikusan kinyílnak, amint a CO2-koncentráció vagy a helyiség hőmérséklete megemelkedik. Nyári melegben pedig éjszaka kinyílnak a szárnyak, hogy természetes huzattal hűtsék az épületet. Az ablakok önműködését a felhasználók bármikor ideiglenesen felülírhatják.

A 2226 Emmenweid irodaház újabb kiváló példa arra, hogy a kereskedelmi irodaépítésben is megvalósítható a hosszú élettartam: rugalmas felhasználhatóságával és egész éves klímastabilitásával jelentősen hozzájárul a fenntarthatósághoz. Új gondolkodásmódot állít elénk példaként, amely a folyton változó, drága gépészeti, műszaki megoldások helyett az örökérvényű, természetes épületfizikát részesíti előnyben.

Tekintse meg a Brick Award győztes projektről készült videót: