Zsolnay

Téglaházak Magazin

2018.10.15.

A Zsolnay márkanév a hagyomány, az egyediség, a művészi érték és az állandó megújulás jelképe. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. hosszú története során a magyar dizájntörténet egyik legfontosabb műhelyévé vált. Mind technológiai megoldásaiban, mind a művészi kivitelezésben úttörő szerepet játszott, magához vonzott olyan neves tudósokat, építészeket és művészeket, mint Wartha Vince, Rippl-Rónai József, Lechner Ödön, Victor Vasarely vagy Zeisel Éva. 

eletmod-zsolnay-1

kép 1 / 7

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. története fontos részét képezi a hazai kultúrának, művészet- és ipartörténetnek. A saját fejlesztésű technológiákra épülő manufakturális gyártása kiváló minőségű, egyedi, mással össze nem téveszthető esztétikai minőséget jelent. A Zsolnay márkanév méltán az egyik legfontosabb szimbóluma Magyarország arculatának és imázsának.

eletmod-zsolnay-2

kép 1 / 7

 
Az 1853-ban alapított, 8-10 fő fazekast alkalmazó, és főként kőedényeket, épületkerámiákat és vízvezetékcsöveket gyártó manufaktúrát a kezdetekben Zsolnay Ignác irányította, 1865-től azonban testvére, Vilmos vette át a cég vezetését. Az ő szerteágazó tehetségének köszönhetően fejlődött a kis üzem az Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb kerámia központjává, és vált világhírűvé. Zsolnay Vilmos egy személyben volt igazgató, üzletember, mérnök és keramikus. Munkájában gyermekei, Teréz és Júlia tervezőként vettek részt, fia, Miklós pedig a kereskedelemmel foglalkozott. Folyamatos fejlesztőmunkájuk gyümölcseként olyan innovatív technológiákat dolgoztak ki, mint a porcelánfajansz, az eosin vagy a pirogránit, amelyek a mai napig világszinten is egyedülálló, csak a Zsolnay gyár által használt kerámiagyártási megoldások.
E három technológia képezi jelenleg is a gyár fő profilját. Termékpalettájának egyaránt része a magas minőségű, kézzel festett porcelán edényáru és díszmű termékek, a szivárvány színeiben irizáló eosin díszművek, valamint a számos hazai és külföldi épületet díszítő kül- és beltéri épületkerámia termékek.
A Manufaktúra hosszú távú sikerének egyik záloga a folyamatos fejlesztés és az egyedi megrendelői igények kiszolgálása. A jól ismert klasszikus termékek mellé évről évre bővíti forma- és dekorkincsét, valamint aktívan részt vesz egyedi építészeti projektekben is. Széles skálán mozgó termékeivel egyaránt igyekszik megszólítani a Zsolnay-t jól ismerő hazai és az új külföldi, elsősorban luxuspiacok vásárlóit, valamint a hazai kortárs építészet szereplőit.
A Manufaktúra legújabb termékei közül kiemelkedik a Zsolnay Home termékcsalád, amellyel elsősorban a fiatal, dizájnorientált célközönség számára készül. A termékcsalád dekorjai klasszikus Zsolnay-mintákat öntenek új formába, összekapcsolva ezáltal a múlt értékeit a jelenkor ízlésével és elvárásaival. Az újszerű megoldások mellett természetesen a klasszikus Zsolnay-hangulatot kedvelőket is új termékekkel szolgálja ki a gyár fejlesztő csapata. Az új „Orchidea” termékcsalád a 21. század lakáskultúrájához illeszkedve könnyed, letisztult, dekoratív hangnemben jeleníti meg a klasszikus Zsolnay-kézifestés hagyományos szépségét. A kifejezetten luxus igényeket kielégítő limitált szériás tárgyak sorozata is folyamatosan bővül, amelybe a Gyár a legmagasabb szintű szakmai tudása mellett belesűríti a régi elődök teremtette stílust és hagyományt is.
A Zsolnay pirogránit termékek tartósságát mutatja, hogy sok, még a 19-20. század fordulója körül épült, Zsolnay-kerámiával díszített ikonikus magyarországi épület kerámia-elemeinek rekonstrukciója csak a közelmúltban vált szükségessé. Így újult meg például a Parlament, a Széchenyi Fürdő és a Zeneakadémia. A közeljövőben felújítandó további „Zsolnay”-épületek mellett a Gyár folyamatosan részt vesz kortárs építészeti projektekben, felújításokban is, mint amilyen a Rudas Fürdő belsőépítészeti átalakítása volt.
A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által őrzött Zsolnay porcelán és kerámia, mint Magyarország egyik legkiemelkedőbb ipari és kulturális értéke 2013-ban elnyerte a megtisztelő Hungaricum címet. Ez a szakmai tudás, elhivatottság és művészi érzék a hosszú évek alatt mindvégig jelen volt, és a mai napig tovább él a gyár munkatársainak és művészeinek kezében és szellemében.
 
Erdei Viktor