A magastetők korszerű, szarufák feletti hőszigetelése PIR keményhabokkal

A fűtés céljából elégetett fosszilis energiahordozók szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat juttatnak a levegőbe, ezzel jelentősen hozzájárulnak a globális felmelegedéshez és az éghajlatváltozáshoz. Épületeink korszerű hőszigetelése a szigorodó épületenergetikai előírásoknak köszönhetően is egyre fontosabb kérdéssé válik, ráadásul ez nem csak a jogszabályi előírások teljesítése, hanem az egyre dráguló rezsiköltségek csökkentése miatt is lényeges. Közös érdekünk tehát, hogy épületeink kellő mértékű hőszigetelésével csökkentsük energiafelhasználásunkat és a károsanyag-kibocsátást, ezzel is hozzájárulva környezetünk megóvásához. Lakóépületeink hővesztesége jelentős részben (kb. 25-30%) a tetőn keresztül távozó energiából származik, ezért a magastetők korszerű hőszigetelése kiemelten fontossá vált. Kiváló megoldást nyújt erre a – hagyományos, szarufák közötti hőszigetelést fokozatosan kiegészítő, illetve felváltó – szarufák feletti hőszigetelés, amely az ún. PIR keményhabokkal történik. Vizsgáljuk meg ennek előnyeit és sokoldalú alkalmazási lehetőségeit!

hoveszteseg2023

kép 1 / 3

Lakóház hővesztesége

A hőszigetelés síkját a szarufák fölé emelve kiküszöbölhető azok hőhidasságának negatív hatása, egyúttal a komplikált, magas költségű és hosszú kivitelezési idejű tartóvázak készítésének szükségessége is. Ehhez olyan anyagból kell a hőszigetelést készíteni, amelynek a szilárdsága lehetővé teszi az alátámasztás nélküli, közvetlenül a szarufákra történő fektethetőséget – erre nyújtanak megoldást a PIR keményhab alapanyagból készülő hőszigetelő rendszerek.

A PIR a jelenleg rendelkezésünkre álló egyik legmodernebb hőszigetelő anyag, a poliuretán habok továbbfejlesztett változata. A PIR keményhab mérettartó, zsugorodásmentes és magas szilárdságú. Hőszigetelő képessége eleve rendkívül kedvező, ezt pedig tovább fokozza a zártcellás szerkezet és a gyártás során használt, cellákba zárt pentán habosító gáz, amelynek hővezetési tényezője feleakkora, mint a levegőé. A PIR alapanyag hővezetési tényezője emiatt rendkívül alacsony (λ=0,022 W/mK), így a más anyagból készülő hőszigetelésekkel szemben sokkal kisebb vastagsággal érhető el ugyanaz a hőszigetelő teljesítmény. A végeredmény egy megszakítások nélküli, homogén és hőhídmentes, hosszú időn át is alaktartó, kitűnő hőszigetelő képességű réteg, ami ráadásul azáltal, hogy a szarufák felett kerül elhelyezésre, egyúttal állandó védelmet is biztosít ezen szerkezeti elemeknek, így alkalmazásával a tetőszerkezet élettartama is megnövelhető.

A szarufa feletti PIR hőszigetelésnek általában két változata létezik:

  • Az üvegfátyol-bevonatú táblák elsősorban már beépített, szarufák közé helyezett hőszigeteléssel rendelkező tetők felújítása esetén használatosak, de ilyen táblákat használunk olyan új épületeknél, illetve új tetőtér-beépítéseknél is, amikor a szarufa feletti hőszigetelést a szarufák közé helyezett hőszigeteléssel együtt, azzal kombináltan szeretnénk alkalmazni. A kedvező páraáteresztő képesség lehetővé teszi a szerkezetbe bejutott vagy esetlegesen ott keletkező pára távozását. A felújítások esetén többlet előnyt jelent, hogy a tetőt nem szükséges a belső tér felől megbontani, tehát az a kivitelezés időtartama alatt is használatban maradhat.
  • Az alumínium-bevonatos táblák új építés esetén kínálnak rendkívül kedvező hőszigetelő képességű megoldást. Az alufólia kasírozás télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig a belső tér túlzott felmelegedését akadályozza meg, így érve el a legjobb szigetelőhatást. A hagyományos fa ácsszerkezettel készülő tetők esetében további előny, hogy a szarufa feletti PIR hőszigetelés kizárólagos alkalmazásával nagyon esztétikus és tágas belső tér alakítható ki, ahol láthatóvá tehetjük a tartószerkezet elemeit, így hozva létre egyedi és kiváló hőszigetelő képességű tetőtereket.

Mindkét változat 2,4 x 1,24 méter méretű, körben nútféderes táblákból áll, ezek vágása, mozgatása és egymáshoz illesztése egyaránt könnyű. A táblák több vastagságban is elérhetők, így minden tetőre megtalálható a hatékony hőszigetelési megoldás.

A hőszigetelést – készüljön bármilyen alapanyagból – az alátéthéjazat védi a nedvességtől. A PIR hőszigetelő táblák felső oldalán általában a páraáteresztő tetőfóliák is megtalálhatók, így valójában két terméket (hőszigetelést és alátéthéjazatot) kapunk egymásba integrálva, tovább fokozva ezzel a kivitelezés hatékonyságát. A kivitelezés gyorsaságát és megfelelő minőségét a gyártói tartozékok is elősegítik, amelyek közül a legfontosabbak a rögzítőcsavarok, tömítőszalagok és hézagkitöltők. A PIR hőszigetelésen alkalmazott fóliák közül a jobb minőségűek akár 210 g/m2-es, hálóerősítéses tetőfóliák is lehetnek, így a megfelelő vízzárásról még alacsony tetőhajlásszög esetén is gondoskodnak. A rendkívül alacsony tetőhajlásszög-tartományokban ugyanakkor speciális vízhatlan alátéthéjazat elkészítése kötelező, amely gazdaságosabban megvalósítható az integrált tetőfólia nélküli táblákkal.

A PIR keményhab hőszigetelés szinte minden magastetős felhasználási módra kiváló megoldást jelent. Használható vasbeton koporsófödémekhez is, és alkalmazásával akár íves felületek hőszigetelése is elvégezhető.

Zajácz András alkalmazástechnikus
CREATON South-East Europe Kft.