Miért tégla? Miért cserép?

A föld, víz, levegő és tűz felhasználásával készülő, égetett agyag építési termékek, mint a tégla és a kerámia tetőcserép jelentős történelmi múlttal rendelkező, ugyanakkor folyamatosan fejlődő építőanyagok. Az egyedülálló anyagszerkezetnek és évszázadok gyártási és felhasználási tapasztalatának köszönhetően, sokoldalúságuk és hosszú élettartamuk, egyedülálló műszaki és esztétikai jellemzőik miatt kiválóan megfelelnek a változó igényeknek, illetve a folyamatosan növekedő elvárásoknak.

boritokep-1-bartfai-szabo

kép 1 / 8

Az építkezés komplex kihívást támaszt az építőanyagokkal szemben: nem elég egyik vagy másik területen kiváló teljesítményt nyújtani, az összes területen jónak kell lenni. Bizonyára minden követelményre lehet ideális anyagot találni, de az égetett kerámia építőanyagok valamennyi lényeges követelményt kiválóan kielégítik.

A továbbiakban közelebbről megvizsgáljuk, hogy a tégla és a cserép miért jelent a mai kor elvárásainak tökéletesen megfelelő, kiemelkedő választást.

Hagyomány és modernség

Az égetett kerámia termékek sokfélesége a hagyományos mesterségbeli tudásról árulkodik, és segít megőrizni az építészeti örökséget, annak regionális sokszínűségét. A hosszú élettartam teszi lehetővé ennek a kulturális örökségnek az átadását generációkon át, évszázadokon keresztül.

Honlap-fooldal-beuszok-felhasznalt-kepek05-katalan-TM-2015-katalan-ujak-4-Guastavino__Carnegie_Mellon_Egyetem

kép 1 / 8

Az égetett kerámia építési termékek a folyamatos fejlesztések révén könnyen alkalmazkodnak az új követelményekhez és építési technológiákhoz. A műszaki teljesítmény javításának, valamint az új formák és színek bevezetésének köszönhetően tökéletesen alkalmasak innovatív, jövőbe mutató épületek megépítésére, használatuk lehetőséget nyújt a hagyomány átértelmezésére, a modern, letisztult formák megalkotására.

Tartósság, időtállóság

Az égetett kerámia építőanyagok már bizonyították időtállóságukat. A régi korok kerámia szerkezetei még napjainkban is fellelhetők: templomok, városházák, egyéb műemlékek és a számtalan lakóépület mind az égetett kerámia építőanyagok időtállóságáról, rendkívül hosszú élettartamáról és egyedülálló tartósságáról tanúskodnak.

A téglából és kerámia tetőcserépből épített épületek tartósak, minőségüket és értéküket hosszan megőrzik. Az így készült épületek maradandó értéket képviselnek, ezért nem csupán építéskor, hanem felújításkor is érdemes ezeket az építőanyagokat használni.

Esztétikai érték, egyediség

A tégla és a cserép nemcsak a környezetbe illeszkedik be könnyen, hanem az egyedi építészeti elképzelésekbe is.

A téglából épült épületek formájának, stílusának csak a képzelet szabhat határt. Építhető belőle Zikkurat vagy családi ház, székesegyház vagy iskola, diadalív vagy síremlék. A tégla számtalan felhasználási módja (pl. az épületek külső felületeinek, homlokzatainak, kéményeinek, illetve kerítések és kerti építmények burkolása és díszítése) szabad teret ad a különböző építészeti elgondolásoknak.

TM-2020-epitsunk-karlovecz-Tegla-es-eozin-04-MEGJELENT

kép 1 / 8

Akár régi, akár új épület tetőfedéséről van szó, a kerámiacserép minden elképzelésre tud megfelelő választ adni. A ház arculatát meghatározó, sokféle színű, formájú és textúrájú cserépből kedvünkre válogathatunk, emellett a cseréppel fedett tető (a különböző geometriai formák, ívek, hajlatok révén) olyan mozgalmas kialakítású lehet, amilyet csak megálmodunk.

Az égetett kerámia építőanyagok használata az épületnek kortalan, az idő múlásával sem fakuló szépséget biztosít.

Gyors és rugalmas alkalmazhatóság

Az égetett kerámia építési rendszerek kevés számú, de jól végiggondolt és megformált elemből állnak, amelyek kiválóan illeszkednek egymáshoz, és nagyszerűen kombinálhatók: a rendelkezésre álló komplett rendszerekkel az építkezés egyszerű és gyors. A komplett rendszerekben minden funkcióra vannak megfelelő elemek, így valamennyi nehézség könnyen áthidalható. Az utóbbi évtizedekben lezajlott termékfejlesztések eredménye (pl. nagyobb méretek, nútféderes, illetve csiszolt tégla) is hozzájárult a beépítési idő csökkentéséhez.

TM-2014-tartossag-szakember-ok4-tondach-plakat_bal-MEGJELENT

kép 1 / 8

Az égetett kerámia termékek felhasználásával épített épületek esetében az építés közben, illetve a későbbiekben, pl. a család létszámának növekedésével szükségessé váló változtatások, átalakítások egyszerűen és zökkenőmentesen megoldhatók. Amennyiben karbantartás válik szükségessé, az viszonylag könnyen és gyorsan elvégezhető. Ezek az épületek rugalmasan alkalmazkodnak a változó igényekhez, hosszú élettartamuk alatt többször átalakíthatók, ezáltal a következő generációk elvárásaihoz könnyen illeszthetők.

Biztonság, védelem

Az égetett kerámiából készült épületek fokozott biztonságot és védelmet nyújtanak.

A téglát és a cserepet a gyártás során magas hőfokon égetik ki, ezért más égetett agyag termékekhez hasonlóan ellenállnak a nagyon magas hőmérsékletnek is; sem kémiai, sem fizikai szerkezetüket nem károsítja a tűz, és képesek megakadályozni annak továbbterjedését. Tűz esetén veszélyes, mérgező anyagok sem keletkeznek belőlük.

Az égetett kerámia anyagszerkezete révén igen szilárd, nagy teherbírású, mechanikai ellenállásának köszönhetően stabilabb, mint a legtöbb más építőanyag. A jól rakott téglafal terhelés során is biztonságos, nem reped, és lehetővé teszi a későbbi ráépítést. A cserép nagy hó esetén is biztonságos, illetve a hőmozgás hatása sem károsítja a tetőt.

A klímaváltozásnak köszönhetően az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, de a tégla és a cserép ellenáll a külső környezeti ártalmaknak. Az égetett kerámia termékek tulajdonságai nagyon stabilak különböző nedvességi viszonyok esetén is, így pl. a tégla megfelelő alkalmazása nagymértékben csökkenti az árvíz okozta károkat. A téglaházak stabilitást biztosítanak számos természeti veszéllyel, pl. földrengéssel, földcsuszamlással szemben is. A jól megtervezett és kivitelezett téglaház ellenálló ezekkel a rendkívüli eseményekkel szemben, az esetleges helyreállítás költségei viszonylag alacsonyak maradnak. A cserép védelmet ad a külső hatásokkal (fagy, UV-sugárzás, stb.) szemben, a megfelelően rakott cseréptető nem ázik be, és a nagy szélnek is ellenáll.

teto-TM-2013-uvegmaz-yes-kakasos

kép 1 / 8

Komfort és egészség

A természetes alapanyagokból, modern, környezetbarát gyártástechnológiával készülő égetett kerámia építőanyagok felhasználása komfortos, egészséges belső klímát biztosít.

Az égetett kerámia építőanyagok nem veszélyeztetik az egészséget és a környezetet. Ásványi anyagból készülnek, egészségre káros anyagokat, pl. illékony szerves vegyületeket nem bocsátanak ki a belső térbe, ennek eredményeként a tégla és a cserép felhasználásával készült épületek belső levegője egészséges, kevésbé allergén, a benne élők ritkábban éreznek fáradtságot, fejfájást. Mivel az égetett agyag termékeket nem szükséges vegyszerekkel kezelni a megfelelő tűzállóság vagy tartósság elérése érdekében, nem kerül vegyi anyag sem a talajba, illetve az eső sem mos ki a tetőcserepekből semmilyen veszélyes anyagot. Az égetett kerámiából készült épület megvédi továbbá a benne tartózkodókat a modern városokban eluralkodó „elektroszmogtól” is: csupán kis elektromágneses sugárzás kerül a belső térbe, ezáltal is biztosítva az egészséges belső környezetet.

Komfortérzetünket alapvetően befolyásolja a belső levegő páratartalma. Az égetett kerámia építőanyagok porózus szerkezeti jellemzőjük miatt “lélegző” anyagok: páraáteresztő képességüknek köszönhetően magas páratartalom esetén felveszik a nedvességet, majd leadják, amint újra száraz lesz a levegő, ezáltal segítenek az épület belső nedvességének egyensúlyban tartásában, az állandó és kellemes belső páratartalom biztosításában. Természetes mikroklímát alakítanak ki, amely nemcsak kellemes klímát, hanem jó hőérzetet is biztosít. Az égetett kerámia építőanyagok természetesen (az épületek alacsony energiafelhasználását biztosító) hőszigetelő és hőtároló képességük révén is hozzájárulnak a komfortos és egészséges belső klíma megteremtéséhez.

Az égetett kerámia a zaj ellen is véd, kiváló hangszigetelést biztosít. Egy jól megtervezett téglaépület kellemesen csendes marad a külső zajok ellenére is. A cseréptetővel fedett épületben még a legerősebb zápor hangja sem zavaró.

Alacsony energiafelhasználás

A legújabb fejlesztésű, korszerű égetett agyag falazóelemek hőszigetelési képessége – a speciálisan kialakított üregkép, illetve a tégla üregeibe töltött szigetelőanyag révén – lényegesen jobb, mint a hagyományos tégláké, így felveszik a versenyt a többi, kimondottan hőszigetelési célból kifejlesztett termékekkel. A többrétegű falszerkezetek, illetve a tető esetében további hőszigetelő réteg szükséges az épületszerkezet – szigorú követelményeknek is megfelelő – hőszigetelésének biztosításához.

A megfelelő hőszigetelő képességen kívül a hőtároló képesség szerepe is kulcsfontosságú az alacsony energiafelhasználás biztosításában. Az égetett kerámia nagy hőtároló tömege lassan melegszik fel, de a felvett hőt hosszú időn keresztül adja le. A megfelelő nagyságú hőtároló tömeg nagymértékben csökkenti a napi hőingadozást és egész évben kellemes belső hőmérsékletet tud biztosítani: az épület ezáltal télen tárolja a meleget, nyáron pedig nem melegszik fel gyorsan.

Az újabb, korszerű falazóelemek kombinálják a különböző funkciójú szerkezeti részeket: belsejükben a könnyű és jó hőszigetelő borda-üreg rendszert, külső felületükön pedig a (hőtárolás-hőstabilitás szempontjából hasz¬nos vastagságban található) tömör, nagy tömegű, ezért jó hőtároló képességű külső bordát.

Az égetett kerámia építőanyagok optimálisan egyesítik a téli és nyári hővédelemmel kapcsolatos igényeket, megfelelő alkalmazásuk csökkenti az épület fűtési, illetve hűtési energiaigényét. Az épület alacsonyabb energiafelhasználása alacsonyabb energiaköltséget eredményez, egyúttal csökkenti az épület hozzájárulását a globális felmelegedéshez. Számos passzív, illetve aktív ház, alacsony energiaigényű, valamint közel nulla energiaigényű épület égetett agyag építőanyagok felhasználásával épül.

Gazdaságosság

Az égetett kerámia építőanyagokból épült épületek esetében viszonylag alacsony költséggel számolhatunk a teljes életciklus alatt, ezért a tégla és a cserép alkalmazása megfizethető, gazdaságos megoldást jelent.

Ez az égetett kerámia építőanyagok, illetve az ezekből épített épületek előzőekben már említett rendkívüli tartósságával, időtállóságával magyarázható. Ezek az épületek továbbá egyszerűen építhetők, a karbantartási igényük is csekély, a hosszú élettartam alatt felmerülő állagmegóvási és karbantartási költségek jellemzően alacsonyak. Mindehhez hozzájárul, hogy az égetett kerámia építőanyagok alkalmazása elősegíti az épület alacsony energiafelhasználásának biztosítását, ezáltal az energiaköltségek is csökkennek.

A téglából és kerámia tetőcserépből épített épületek értékállóak: a kerámia épület befektetés a jövőbe.