A sokszínű kerámia tetőcserép

Amikor a kerámia tetőcserepekre gondolunk, általában azok természetes, vörös színe jut eszünkbe, viszont ezekkel a tradicionális, mégis modern építőanyagokkal akár változatos és izgalmas színeket is kölcsönözhetünk a tetőnek, hogy az igazán az épület koronája lehessen. Ezek a színek nem a felületre felhordott hagyományos festékpigmenteknek, hanem a felhasznált alapanyagnak, vagy a kerámia termékek gyártásakor használt engóboknak és üvegmázaknak köszönhetők.

1. ábra Agyagból készült kerámia tetőcserép

kép 1 / 4

1. ábra Agyagból készült kerámia tetőcserép

A kerámia tetőcserepek alapanyaga az agyag, ami az egyik legősibb építőanyag. A nedves agyag képlékeny és jól formázható, kiégetve pedig szilárd és ellenálló, valamint sok előnyös épületfizikai tulajdonsággal is bír.  Az agyagban található víz az égetés során eltávozik és a helyén maradt apró pórusok segítségével a tetőcserepek felülete a páradiffúzióra nyitott lesz, úgynevezett lélegző képességgel bír. Ennek a tető rétegrendben meghatározó páratechnikai szerepe van, többek között megóvhatja a fa tetőlécek és ellenlécek anyagát az idő előtti korhadástól is.

2. ábra A kiégetett, natúrvörös tetőcserepek

kép 1 / 4

.2 ábra A kiégetett, natúrvörös tetőcserepek

A kerámia tetőcserepek a vörös színüket az agyagban kis mennyiségben megtalálható vas-oxidok és hidroxidok „égésének” köszönhetik. A cserepek kiégetésekor ezek oxidációs foka változik, és így válik vörösebbé a cseréptest. Az alapanyagként használt agyag vas-oxid tartalma, az égetési hőmérséklet, valamint annak időtartama határozza meg, hogy ennek a vörös színnek milyen árnyalata jelentkezik a végterméken. A natúr tetőcserepek felülete semmilyen felületkezelést és színezést nem kap, így az idő előrehaladtával ezek megjelenése változik, patinásodik.

3. ábra Engóbozott kerámia felületek

kép 1 / 4

3. ábra Engóbozott kerámia felületek

A vöröstől eltérő színű, vagy más árnyalatú tetőcserepet engóbozás segítségével lehet előállítani. A kerámia tetőcserepeket ugyanis nem festik, hanem ezzel az egyedi eljárással színezik meg. Az engób színét is különböző fém-oxidok adják, melyeket az égetés előtt, de szárítás után, nedves formában hordanak a cserepek felületére. A gyártók ehhez olyan agyagiszapot használnak, melynek hőtágulása azonos a tetőcserepekével, így ezek égetés során együtt zsugorodnak és később sem válnak le a cserép felületéről. Az engóbban található fém-oxidok az égetés során szintén megváltoznak és elnyerik végső színüket, melyek általában vörös, barna, szürke és a fekete szín különböző árnyalatai. Mivel az engób réteg a cseréppel együtt készül, ezért a felületi pórusok továbbra is nyitottak, így a cserép felülete továbbra is páradiffúzióra képes. Az ilyen cseréppel készülő tető viszont hosszú időn át megtartja színét és megjelenését, és még az UV sugárzás hatására sem fakul ki.

Az engóbozott cserepek általában selymesen matt felületű megjelenést kölcsönöznek a tető héjazatának. Léteznek azonban fényesen csillogó élénk és kevésbé élénk színű tetőcserepek is, melyeket üvegmázas cserepeknek hívunk. Az üvegmázas cserép hasonlóan készül, mint az engóbozott, hiszen szintén fém-oxidokkal kevert agyagiszap kerül felhordásra a szárított cserép felületére. Az üvegmázak viszont elő-olvasztott üvegképző anyagokat is tartalmaznak, melyek az égetés során összefüggő olvadékot képeznek, majd a lehűlés során egy sima, erős és csillogó réteggé alakul a cserepek felületén. Így tehát a legnagyobb különbség az engóbos és üvegmázas cserepek között (a megjelenésen kívül), hogy utóbbiak felülete elveszíti lélegző képességét. Mivel ez a tulajdonság a cserepek alsó, nem látszó felületén számít igazán fontosnak, ezért ezeket a felületeket soha nem vonják be üvegmázzal és még engóbbal sem, így e két típusú cserép közül bármelyiket nyugodt szívvel választhatjuk. A tükörsima üvegmázas felület azonban könnyebben tisztul és nehezebben tapad meg rajta bármilyen szennyeződés, így megjelenése hosszú évekig változatlan marad.

4. ábra Üvegmázas kerámia tetőcserepek

kép 1 / 4

4. ábra Üvegmázas kerámia tetőcserepek

Az engóbozott és üvegmázas cserepek közös jellemzője, hogy általában a vörös, barna, fekete színárnyalatok, az úgynevezett földszínek dominálnak. Az élénkebb színű üvegmázak készítéséhez különlegesebb és ritkább fémek oxidjaira van szükség, valamint sokszor nem elég ezeket egy rétegben felhordani, hiszen a cseréptest vöröse könnyen áttűnhet egy rétegen. Így tehát a különlegesen élénk színek ritkák, és előállításuk sokszor magasabb költséggel is jár, viszont ezek segítségével akár szemkápráztató, mintás tetők is elkészíthetők.

Elmondható tehát, hogy ezekkel a hagyományos, nagy múlttal rendelkező anyagokkal, a korszerű gyártástechnológiát felhasználva időtálló és esztétikus megjelenést adhatunk a kerámia tetőcserepekkel készülő tetőknek.

Zajácz András alkalmazástechnikus
CREATON South-East Europe Kft.