A szolnoki Várkapu Látogatóközpont lett 2022-ben az év középülete

Hírek

2022.10.27.

Az Év háza a hazai építész szakma kiemelkedő díja, amely a családi házak, kis lakóépületek, valamint a középületek szakmai szempontok alapján értékelt elismerése. A legjobb középületért járó díjat Álmosdi Árpád, Csendes Mónika (ÁRTÉR Építészműterem Kft.) és munkatársaik, Szabó Gabriella, Balogh Tóth Anna, a szolnoki Várkapu Látogatóközpont tervezői kapták.

1920_epiteszforum-befejezetlen-mult-varkapu-latogatokozpont-szolnokon-4-100-2021-09-14-143006

kép 1 / 8

Szolnok vára mintegy 800 éven keresztül a Magyar Királyság fontos védelmi erődje volt. A középkorban egy szigeten állt, akkor még két irányból vette körbe a Zagyva. Leírásokból ismert, hogy az építmény – a vár öt palánk szerkezetű bástyájával együtt– 1550-1552-ig épült a török támadás megállítására, de soha nem készült el teljesen, hiszen tíz napi ostrom után elesett.

A várat a Rákóczi-szabadságharc után kövenként széthordták, így a 19. század elejére építészeti nyoma sem maradt. A város emlékezetében mégis nagyon fontos szerepet játszik – hajdanán tiszai átkelőhely volt és védelmet nyújtott –, polgárai innen eredeztetik a város identitását, pedig fizikailag sehol nem volt látható. A Várkapu Látogatóközpont megépítésének a célja az volt, hogy valamilyen módon újragondolva, a város visszakapja születésének forrását.

1920_epiteszforum-befejezetlen-mult-varkapu-latogatokozpont-szolnokon-1-120-2021-09-14-143223

kép 1 / 8

„Minden történelmi hely fontos, mert ha az ember megérti a múltat, a hely történetét, akkor megérti a jelenét is. A látogatóközpontnak erős kapcsolata van múlt és jelen között, ami egy erős üzenet a mai kor emberének.” – mondta Csendes Mónika, tervező.

A Várkapu Látogatóközpont egy mai, modern épület, de az inspirációt a tervezéshez a régészeti feltárások és egy 1567-ből származó térképmetszet adta, amely felidézte a vár kontúrját, karakterét. A tervezők egy olyan épületet álmodtak meg, amely annyit, és csak annyit tartalmaz a múltból, ami bizonyosan tudható. A könnyen olvasható közhelyek, mint a csúcsos tető, a lőréses mellvéd vagy a gyilokjáró, itt hiteltelen és félrevezető megoldások lettek volna. Nem egy várat akartak ábrázolni, hanem a zártság, a tömegesség, az egyneműség, a nyersesség, a robusztusság, az esetlegesség, a belső félhomály és a zegzugosság érzékeltetésével megidézni valami várszerűt. Ennek megfelelően alakították ki a belső tereket is, így a látogatókat a kortárs épületben is ugyanazok a hatások érik, mint egy régi várban. A középkori hangulat megidézésére rusztikus felületeket, bontott tégla burkolatot használtak. Mivel a látogatóközpont egyben kiállítótérként is működik, fontos volt a természetes fény tudatos kezelése ebben a zárt, sötét térben, amely csodálatosan kihasználja a reggeli-esti, téli-nyári fényélményeket és teszi hangulatossá a hely atmoszféráját.

A szolnoki Várkapu Látogatóközpont értékelését Szoják Balázs, a pályázat alapító kurátora mondta el az Év háza pályázat 2022 díjátadó eseményén. „A vár, a nyomainak hiánya ellenére, konkrét formai emlékek nélkül, de a mai szolnoki identitás élő része és igénye maradt. Ennek az eltűnt múltnak a megidézését láthatjuk a történelmi árvízvédelmi falakban, a várszerű formálásban, és az egykori kő kaputorony felelevenítésében, az új látogatóközpont létesítésekor. Az alkotók őszinte, tiszta és mai elemekkel formáltak. Kemény határt szabtak maguknak a bizonytalan múlt felé fordulásnak. Nem archaizálnak, hanem kortárs választ adnak építészetileg a feltett kérdésre. Nem várat terveztek, nem másoltak, hanem inkább egy várszerű, élő funkcióval megtöltött jelet hoztak létre.”

Az Év háza díj mellett 2021-ben a MÉD Europa Design Belsőépítészeti Különdíját is elnyerte az épület.