Az építész háza – 70 cm vastag téglafallal

Téglaházak Magazin

2018.05.03.

Házunk építéséhez kalandos út vezetett. Paks történelmi belvárosának egy hangulatos utcájában, a templomtornyok közelségében egy 1840-es évekbeli vályogházra bukkantunk, óriási kerttel, jó tájolással. A ház 80 cm-es falai, tömege, a Pakson jellegzetes „füles” homlokzata és a ház története magával ragadott bennünket.

paks-1

kép 1 / 5

Az eredeti ház, bontás előtt

A házat Deák Ferenc unokahúgának családja, a Szeniczey család építtette gazdasági intézőjük számára, így több volt, mint tornácos parasztház, de még nem kúria. Itt élt egy ideig, és a kertjében írta verseit Pákolitz István költő is. Ahogy feltárulkozott a múlt, úgy vált számunkra „hellyé”, leendő otthonunk kialakításának terévé a ház és a telek. A hosszas és alapos műszaki feltárás egyértelművé tette, hogy el kell engednünk a régi, már bontásra érett ház idealizálását, addigra azonban a formáját, vaskos, fehérre meszelt tornácoszlopait, ablakfülkéit, méltóságos utcai megjelenését már nagyon megszerettük.

paks-3

kép 1 / 5

Nekiláttam az új ház tervezésének. A helyi építési szabályzat sok kötöttséget támaszt a történelmi belvárosban, ezáltal csak nagyon érzékeny kreativitásnak hagyva helyet, különösképp, hogy oldalhatáros telekről van szó. Eldöntöttem, hogy csak a hely szeretetére és intuícióimra hagyatkozom. Először finom aszimmetria, kis játékosság vezette a terveimet, majd sok-sok változat után – magam számára is meglepő módon – a régi forma és az utcai homlokzat arányai maradtak a tervlapon.

A férjemmel mindketten szeretjük a józan, egyszerű dolgokat; szeretjük a hagyományt és az egyediséget is, különösen ezek találkozását és egységét. Sok esti beszélgetésünk alapja lett, hogy keresgéltük, saját otthonunk esetében – a szerkezetektől a tereken át a részletképzésig – mindez mit is jelent számunkra, és milyen műszaki, életmódbeli, esztétikai és anyagi következményei lehetnek döntéseinknek.

Abban maradtunk, hogy minél több természetes anyagot és a lehető legkevesebb gépészetet szeretnénk beépíteni. A fal esetében egyetértettünk, hogy legyen tömege, vastagsága. Tervezési gyakorlatom során – a téglaépítészet mesterei körül cseperedtem – tapasztaltam már a maghőszigetelt és átszellőztetett fal rétegrendjének jó tulajdonságait, de azt is, hogy ezek a csomópontok kialakítását bonyolultabbá teszik. Félve a kivitelezési hibáktól és a karbantartástól, arra törekedtünk, hogy a fal a lehető legegyszerűbben megépíthető legyen, és megfeleljen a közeljövő hőtechnikai követelményeinek. Az ötletelés során megismertük a Wienerberger Brick Award 2016. évi nagydíjas épületét, a 2226 nevű, speciális falszerkezettel épült osztrák irodaházat. Így született meg a döntés, hogy házunk dupla falazattal készül: tömegét a Porotherm 30 NF adja, a hőszigetelő köpenyt pedig a Porotherm 38 Klíma Profi Dryfix biztosítja – ezáltal a lakórész falának külső síkján csak a koszorúk és a tetőtéri pillérek elé került táblás hőszigetelés.

A benapozást és árnyékolást tervezési elvként vettem figyelembe, így a technika helyett a tájolás, a tornác és a vastag falban lévő ablakok pozíciója váltak segítőinkké. A 70 cm-es falvastagság jó lehetőséget adott, hogy hangulatos terek és helyek jöjjenek létre: a szobák nyílásaiban ülőpárkányokat, a nappaliban pedig falfülkéket alakítunk ki, ahol családunk kis házioltára is méltó helyet kap majd. A ház jelenleg szerkezetkész állapotban van, terveink szerint 2019 elejére készül el.

 

Vassné Volf Klaudia
építész

 

Lejegyezte: Ladányi Ágnes