Az ördög a részletekben rejlik

Téglaházak Magazin

2018.11.20.

Egy energiahatékony ház építése a mai komfortelvárások mellett korántsem egyszerű feladat. A hazai piacon számos korszerű, magas színvonalú és jó teljesítőképességű építőanyag megtalálható. Az épület megfelelő teljesítményének eléréséhez azonban nem elegendő csak az egyes anyagokra és szerkezetekre gondolni, biztosítani kell azok megfelelő összeépítését is. Az alábbiakban a Wienerberger energiahatékony mintaházának példáján keresztül bemutatjuk, milyen apróságok képesek javítani az épület teljesítményét.

e4-1

kép 1 / 6

A „hőhíd”, ami mindig üldöz bennünket
Épületszerkezetek összeépítésekor az egyik legfontosabb feladat a hőhidak elkerülése, helyesebben minimalizálása. Mivel a csatlakozásoknál elkerülhetetlenül különböző anyagok találkoznak, azok eltérő épületfizikai tulajdonságai miatt a hő nem egyenletesen áramlik a külső tér irányába, így az adott szerkezetre jellemző hőátbocsátás megváltozik a csatlakozás környezetében. Ugyanez a jelenség lép fel a sarkok, átfordulások helyén is, ezeket nevezzük hőhídnak. Annak érdekében, hogy a hőhidak mentén kicsi legyen a hőveszteség, a hő áramlásának irányában jó hőszigetelő képességű anyagokat kell beépíteni.

e4-2

kép 1 / 6

Az egyik legjellemzőbb ilyen hely a nyílászárók találkozása a fallal. Az e4 ház esetében az ablakok elhelyezése előtt a falnyílást körben 4 cm XPS hőszigetelő anyaggal bélelték ki, így megakadályozható, hogy a tok környezetében kiáramoljon a hő. Szintén fontos, hogy a koszorúk előtt is megfelelő mennyiségű hőszigetelést helyezzünk el. Az e4 ház külső falazata 44 cm-es Porotherm 44 Klíma téglából épült, ami önmagában jó hőszigetelő képességű, így a koszorú elé 15 cm XPS hőszigetelés került, hogy hasonló teljesítményt érjünk el. Ugyanígy a Porotherm elemmagas áthidalók elé is 15 cm hőszigetelés került. A koszorú és a tető csatlakozására szintén nagy figyelmet kell fordítani: az e4 ház zárófödémjének koszorúját a szarufák fölső síkjáig körben hőszigetelés védi, így itt is minimálisra csökkent a hőhíd mértéke.

A helyzet egy fokkal bonyolultabb a lábazat esetén, hiszen itt a szerkezetek nemcsak a külső levegővel, de a talajjal is érintkeznek. Az e4 házban ezért a padlóban 15 cm hőszigetelés található, továbbá a lábazat előtti 14 cm hőszigetelés egészen az alapozásig lefut. A lábazati vízszigetelés elhelyezéséhez az első három sor falazat PTH 30 Klíma téglából épült. Az elé kerülő 14 cm hőszigeteléssel így biztosítható a külső felület folytonossága.

Külön érdekes kérdés a nagyméretű teraszajtók beépítése, hiszen itt is gondoskodni kell a hőhidak minimalizálásáról, ráadásul a nyílászárók nagy súlyát is át kell adni az alattuk található szerkezetekre. Ehhez az e4 házban poliuretán alapú, nagy szilárdságú hőszigetelő anyagot (Purenit) használtak a teraszajtók alatt.

A hőhidakra nemcsak a hőveszteségek csökkentése miatt kell nagy figyelmet fordítani, hanem az egyes szerkezetek állagvédelmét is ezzel biztosíthatjuk, így ugyanis nem alakulnak ki hideg sarkok, csatlakozások, ahol páralecsapódás fordulhat elő, akár penészedéshez is vezethet.

 

Légtömörség nélkül nincs hatékonyság
A szerkezetek összeépítésének következő kulcskérdése a légtömörség, hiszen ha már igen jó hőszigetelő képességű szerkezeteket építünk össze, nem hagyhatjuk, hogy a bent megőrzött hő a réseken keresztül a légmozgással távozzon. Az e4 házban alkalmazott téglafalazat és födémrendszer ilyen szempontból kiváló teljesítményt nyújt, aminek egyetlen feltétele a megfelelő vastagságú külső és belső vakolat folytonossága. A külső vakolat megléte még akkor is fontos, ha a falazatot kiegészítő külső hőszigeteléssel látjuk el.

A csatlakozások légtömörsége akkor biztosítható, ha erre a teljes kivitelezés során nagy figyelmet fordítunk. A nyílászárók beépítésekor például fontos, hogy a beépítési hézagot légzáró szalaggal zárjuk le, és a rögzítési pontokat is tömítsük. Ugyanezt a tetőablak beépítésekor is biztosítani kell: az e4 házban alkalmazott Velux tetőtéri ablaknál ezt egy gyári kiegészítő fóliával érték el. Kiemelten fontos, hogy az összes gépészeti vezeték és áttörés helyén is kitöltsük a hézagokat, hogy ott se mozoghasson a levegő. A gondos odafigyelésnek és kivitelezésnek köszönhetően az e4 ház kész állapotában n50 = 0,99 1/h légtömörséget mértünk, ami kiváló eredménynek minősül.

Az előbbiekben csak néhány érdekességet emeltünk ki az e4 ház részletmegoldásai közül, de ezek alapján is látható, hogy energiahatékony és jól működő házunkat csak alaposan megtervezett csomópontokkal és gondos kivitelezéssel tudjuk korrekt módon megépíteni. Ehhez jó minőségű építőanyagokra, valamint tervezői és kivitelezői szakértelemre egyaránt nagy szükség van. További érdekességek az e4 házról: www.e4haz.hu.

 

Kiss Benedek