Brick Award 2022: lezárult a jelentkezés

Hírek

2021.05.05.

Rekordszámú pályázat érkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű téglaépítészeti elismerésére, a Brick Awardra. A 2004-ben alapított és kétévente kiosztott Brick Award ma már az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti díj, amely kimondottan a modern és innovatív téglaépítészet előtt tiszteleg.

A díj történetében még soha ennyi projektet nem küldtek be, mint idén. A mostani kiírásra igen nagy számban érkezett pályázat Hollandiából, Németországból és Belgiumból, de izgalmas anyagok futottak be Spanyolországból, Iránból, Mexikóból, Argentínából, Brazíliából és Ausztráliából is. A 2021 április elejei nevezési határidőig 53 országból összesen 789 pályamű érkezett a jubileumi, 10. kiírásra. Ez több mint 20 százalékos növekedés az előző megmérettetéshez képest.

„Az elismeréssel a kortárs téglaépítészetet kívánjuk reflektorfénybe állítani. Szeretnénk a világ bármely részéről érkező alkotónak lehetőséget nyújtani arra, hogy bemutassák kiemelkedő projektjeiket. A pályamunkák értékelésekor a zsűri kizárólag az innovatív tervezést, az építészeti koncepciót, az esztétikai élményt, a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot veszi figyelembe” – hangsúlyozta Heimo Scheuch, a Wienerberger AG vezérigazgatója.

Bár a Brick Awardot a Wienerberger hívta életre, és szervezi, fontos kiemelni, hogy a megmérettetés független. A benyújtott alkotások bármilyen típusú, márkájú és színű kerámia alapanyagból készülhetnek, és legalább ilyen hangsúlyos, hogy a zsűri függetlenül, autonóm csoportként hoz döntést. A beérkezett pályamunkákból egy nemzetközileg elismert építészekből álló szakértői zsűri előválogatás során választja ki 2021 folyamán az 50 legkiemelkedőbb alkotást. Ezeket a Brick 22 albumban 2022 nyarán a nagyközönségnek is bemutatják.

Ahogy legutóbb, ezúttal is öt kategóriában hirdetnek majd győztest, ezek pedig a következők: Sharing public spaces (Megosztott terek), Living together (Közösen, együtt élve), Feeling it home (Mintha otthon lennél), Working together (Közös munka) és Building outside of the box (Eredeti ötletek) – a győztesek közül választják ki a nagydíjas alkotást is. A kategóriák győzteseit és a Brick Award 22 nagydíjasát 2022 júniusában jelentik majd be.

A Brick Awarddal kapcsolatos további információk ide kattintva érhetők el.

Forrás: Wienerberger Zrt.