Budai villa lett az év családi háza 2022ben

Az Év háza a hazai építész szakma kiemelkedő díja, amely a családi házak, kis lakóépületek, valamint a középületek szakmai szempontok alapján értékelt elismerése. A családi ház kategóriában nevezett 25 ház közül a fődíjat idén Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád budai, téglaburkolatos „A15 villája” nyerte.

balazs_danyi_kettopera_a15_1608

kép 1 / 9

A 2022. szeptember 30-án megrendezett, ünnepélyes díjátadóval és eredményhirdetéssel egybekötött gálaesten az Év háza pályázat 2022 szakmai díjait mindkét kategóriában Szoják Balázs, a pályázat alapító kurátora és Noll Tamás, a zsűri elnöke, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek. Az év családi háza díját a Kettőpera stúdió által tervezett A15 villa kapta.

A nyertes épület helyszíne, a budai Svábhegy komoly hagyománnyal rendelkezik a villaépítésben. Az Alkony úti családi ház a helyszínre jellemző, nemes anyaghasználatával és letisztult megjelenésével szépen belesimul a történelmi villák előkelő környezetébe.

balazs_danyi_kettopera_a15_1580

kép 1 / 9

A téglaburkolattal ellátott, monolit tömegből azt játékosan megtörő geometriák és körbeölelt, bensőséges terek metsződnek ki.
Különösen figyelemre méltóak az épület domborzatra reflektáló tömegrészletei és környezeti kapcsolatai. A viszonylag keskeny, lejtős telken úgy találja meg helyét az épület, hogy utcai megjelenésében szerény, de látványos, kerti kapcsolataiban pedig természetes és közvetlen marad. A ház egyszerre nyit több irányba a környezet felé, néhol egészen kitárulkozik, mégis védett, zárkózott, befelé forduló. A látszólagos ellentmondást az átmeneti terek (pl. hidak, növényekkel gazdagon beültetett teraszok) világa teremti meg, amelyek segítségével a kert lépcsőzetesen kapcsolódik össze az épülettel. Az épület egyszerre idézi meg a klasszikus átriumos ház alapképletét és a kortárs építészetre jellemző, a természeti környezetet keretező építészeti trendet.

A különleges térszervezésű ház úgy kapcsolódik a külső térrel, hogy az a legfontosabb helyeken biztosít fényt, még az épület középső helyiségeiben is. Ezzel élhető, világos otthont és izgalmas térélményt is ad.

Átgondolt tervezés és igényes kivitelezési munka eredménye a modern villa, egy csodálatos otthon, kilátással a budai hegyekre.

Fernezelyi Gergely DLA, Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építész az idei, családi ház kategóriában fődíjjal jutalmazott svábhegyi villáról mondott értékelésében így fogalmazott: „A Kettőpera Stúdió munkája gondos alapossággal és a környezet, illetve a megrendelő iránti érzékenységgel készült. Fazekas Katalin és Vilics Árpád épülete stílusosan és kifinomultan ötvözi a nemzetközi építészeti trendek friss lendületét a helyszínre jellemző anyaghasználattal és tömegével elegánsan idézi meg a környezet meghatározó villáinak világát. A házat érett építészeti gondolatok izgalmas sűrűsége és részleteiben kérlelhetetlen igényessége emeli ki a többi magasszínvonalú kortárs épület közül.”

A pályázatról bővebben a díj honlapján olvashatnak.

Fotó: Danyi Balázs