Fenntartható borászat – az Erich Mendelsohn téglaépítészeti díj nagydíjas épülete

Erich Mendelsohn a modernizmus egyik legjelentősebb képviselője volt Németországban, és a mai napig a világ egyik leginnovatívabb építészeként tartják számon. A róla elnevezett téglaépítészeti díjat 2008 óta háromévente ítéli oda a Bauen mit Backstein (német téglagyártókat tömörítő egyesület). A 10.000 Eurós összdíjazású verseny célja bemutatni az ebben a hagyományos és innovatív építőanyagban rejlő lehetőségeket.

Photos © Jesus Granada

kép 1 / 6

Photos © Jesus Granada

A pályázatra olyan fenntartható épületeket várnak, amelyek tervezése gazdasági, ökológiai és esztétikai szempontokat ötvöz, és amelyek építészetét a helyszín és a meglévő struktúra megfelelő megközelítése jellemzi. A tavalyi évben több mint 600 pályamű érkezett 30 országból, az alábbi hat kategóriában: 

  1. Iroda és kereskedelmi épületek  
  2. Lakóépületek, lakóparkok 
  3. Középületek, rekreáció, sport 
  4. Családi házak
  5. Felújítások
  6. Építészhallgatói díj 

A 2023-as éveben – a beérkezett pályaművek elbírálása során – két területre összpontosított a bíráló bizottság: a szociális lakásépítésre és a felújításokra. A kategóriák díjazottjain túl minden alkalommal kiválasztják a mezőnyből kiemelkedő, legfigyelemreméltóbb épületet, amit nagydíjjal jutalmaznak.

A 2023-ban az év nagydíját a katalán HARQUITECTES építésziroda által tervezett Clos Pachem Borászat érdemelte ki. 

Gratallops a spanyol Priorat borvidék szívében található kis község. Az itt található Clos Pachem biogazdálkodást folytató borászat a H ARQUITECTES tervezőirodát kérte fel pincészetük megújítására. A tervezés során cél volt, hogy az épület legyen tradicionális jellegű, ugyanakkor fenntartható is építészeti, technológiai és esztétikai értelemben.

A természetes és tartós anyagokból épült borászat tökéletesen illeszkedik Gratallops történelmi központjába, finoman belesimul a műemléki környezetbe. Az épületben a borkészítés és tárolás miatt is magas hőtechnikai követelményeknek kellett megfelelni, amit többfajta megújuló energiaforrással és örökérvényű, természetes épületfizikán alapuló megoldásokkal értek el. A projekt szíve egy tágas, három szint magasságú tér az épület magjában, ahol a borerjesztő tartályok találhatók. Az 1,75 méter vastag, többrétegű, légrésekkel kialakított téglafalak és a szintén téglából épített mennyezeti légkamrák 100%-ban természetes hűtést és teljes hidrotermikus stabilitást biztosítanak ennek az épületrésznek.

 A speciális téglafalakon túl, a csarnok hűtését más is segíti. A tetőre telepített hűtőberendezés passzívan járul hozzá a zárt rendszerben keringtetett víz hőmérsékletének csökkentéséhez. A hűtéshez nincs másra szükség, mint az éjszakai, tiszta égboltra. A külső és a belső levegő közti hőmérsékletkülönbség és a sugárzáson keresztül megvalósuló fizikai folyamat (night sky radiation cooling system) kimeríthetetlen hűtőforrás. 

A harmadik ötlet, amit megvalósítottak a tökéletes páratartalom és hőmérséklet eléréséhez, az a három emelet között, a folyosó fölött lépcsőzetesen kialakított zöld terasz. Itt az esővíz egyikről a másikra ömlik, és egyre lassabban ereszkedik lefelé, segítve a levegő felfrissítését és a növényzet öntözését. Ezek a teraszok nemcsak az eső, hanem a közvetlen napfény elől is védelmet nyújtanak, kellemes hőmérsékletet teremtve a folyosónak, mint egy teraszos kertnek, ahová a látogatókat várják egy hangulatos borkóstolásra.

„A Clos Pachem pincészet mind funkcionális, mind esztétikai szempontból kiemelkedő minőségű. Minden egyes építészeti elemnek többféle jelentése van: Minden elem a történelmi kontextusra a funkcionalitásra és az adott környezet éghajlati viszonyaira reagál. Az egyik ilyen elem a tégla, amelyet nagyon tudatosan használnak: Nemcsak homlokzati elem, hanem jelentős szerepet játszik a szellőzésben és a megfelelő klíma biztosításában is. Az összes építészeti és funkcionális elem koherens összjátéka rendkívül kifejező, ugyanakkor érzékeny utalásokat teremt a városi környezetre. A projekt képes feloldani az építészet határait: a hagyományon belül innovációt hoz létre.”- Méltatta az Erich Mendelsohn-díj zsűrije. 

A Clos Pachem pincészet épületéről és a további nyertesekről a díj hivatalos oldalán olvashatnak bővebben.