Fúzióban az agyaggal – Az engóbozott kerámiacserép

Téglaházak Magazin

2018.02.13.

A jelenlegi gyártástechnológia három különböző felületű kerámia tetőcserép előállítását teszi lehetővé. A natúr cserép semmilyen bevonatot nem tartalmaz, a matt és porózus felület tulajdonságait és színét a gyártáshoz használt agyag és a gyártástechnológia sajátosságai határozzák meg. Az engób, valamint az üvegmáz segítségével rendkívül sokféle színű cserép állítható elő. Az üvegmázas tetőcserép fénylő és csillogó, felülete teljesen vízzáró, pórusokat nem tartalmaz. Az engóbozott tetőcserép a gyártás során a felületébe égő engób hatására enyhén csillogó lesz, vízlepergető képessége javul, de porozitását teljesen nem veszíti el.

engob-6

kép 1 / 6

Egy tetőfedő anyag minőségét elsősorban felületének tartóssága, valamint színének szépsége és állandósága alapján ítéljük meg. Ne károsítsák az időjárás hatásai, ne szennyeződjön el, ne telepedjen meg rajta a moha, és sokáig olyan színű legyen, mint amikor beépíttettük. Jogos elvárások egy tetőfedő anyaggal szemben. Egy minőségi kerámia tetőcserép felülete akár több évtizedig is változatlanul szép és kiváló minőségű marad, hasznos élettartama 100 év is lehet. Erről többek között a kerámia tetőcserép alapanyaga, az agyag kiváló minősége, az engóbozott cserép esetében továbbá a gyártás során a felületébe égő természetes anyag, az engób, azaz földfesték gondoskodik.

engob-5

kép 1 / 6

De mi is az engób? Egy agyagásványt tartalmazó természetes színezőanyag, úgynevezett agyagiszap, amelyet még az égetés előtt visznek fel a cserépre, majd magas hőmérsékleten égetik vele egybe. Ismertek a természetben készen található tiszta földfestékek, mint például a fazekasok által használt váraljai fehér agyag, a kiskupányi vörös agyag, a bajai barna agyag vagy a sárgás színű dudi agyag. Az engóbok másik csoportját a kaolin-, mészpáttartalmú anyagok és különféle fémoxidok megfelelő arányából nyert festékek alkotják, amelyekből piros, vörös, sárga, zöld, kék árnyalatú színek keverhetők. Az engóbozás során a korszerű cserépgyárakban az agyagásványokat és fémoxidokat megfelelő arányban tartalmazó száraz port vízzel elkeverik, majd a szárított, de még ki nem égetett cserepek felületére viszik fel. A felület az 1000 °C feletti égetés során nyeri el végleges színét, ekkor az engób kémiailag egyesül, eggyé válik a cseréppel, beleég az agyagba.

Az engóbot már több ezer évvel ezelőtt is ismerték, használatuk már az őskorban megjelent, és az ókori egyiptomi fajanszok egy részén is engób található. A kerámia tárgyak színskáláját gazdagító díszítési eljárást a törököktől vettük át. A magyar népi kerámiában színes engóbokkal festettek mintát: bizonyos színeket mázzal, azaz fényes, vízzáró anyaggal, másokat engóbbal festettek, majd mindet színtelen mázzal vonták be. Az, hogy mikor milyen színt festettek engóbbal, falvanként és koronként változott.
A természet változatos, gazdag színvilágát tükröző engóbozott tetőcserepek számos előnnyel rendelkeznek. Az engóbozott felületek különlegesen lágy fényűek, enyhén csillogóak, de nemcsak a felület szépsége, hanem tartóssága is egyedülálló. A megnövekedett tartósságról nem utólagos felületkezelés vagy külön réteget képező bevonat, hanem az égetés során a cserép szerkezetébe mélyen beépülő engób gondoskodik: a környezeti hatások ellen egyfajta védőpajzsot épít fel, ezzel rendkívül ellenálló felület jön létre. Az engóbozott tetőcserép színe nem fakul ki a napfény hatására, és erős védelmet nyújt az időjárási hatásokkal szemben. Az eljárásnak köszönhetően a felület simább lesz, így öntisztulást segítő vízlepergető képessége javul. A felület porozitásának csökkenése a mohásodás veszélyét is csökkenti, hiszen a spórák gyökerei nehezebben tudnak a felületbe behatolni, és azon kicsírázni.

A kerámia tetőcserép tartósságát évezredes leletek bizonyítják. A cserép az engóbozással éri el azt a rendkívüli tartósságot, ami a változatos színek eredeti szépségének és a felület ellenállóképességének megőrzéséhez szükséges.