Gyászhír: elhunyt Mátó Gyula, a Mályi Tégla Kft. volt termelési főmérnöke

Hírek

2021.06.08.

Szomorúan tudatjuk a hírt: Mátó Gyula 75 éves korában elhunyt. Mátó Gyula 1971 óta dolgozott a téglaiparban. Pályájának nagy részét az akkori Északmagyarországi Tégla- és Cserépipari Vállalatnál töltötte, átélve annak átalakulásait, végül a Mályi Tégla Kft. termelési főmérnökeként ment nyugdíjba – a személyes kapcsolat vele ezután is megmaradt. A hazai téglaipar meghatározó, mindenki által ismert és elismert szakembereként jelentős szerepet töltött be a MATÉSZ életében is. A szövetség 1995-ös megalakulásától 2006-ig az elnökség tagja volt, és számos fontos munkája között ő írta a 2002-ben megjelent, „Miből építsem…? Tégla és kerámiacserép” című szakkönyvet. Mindig örömmel beszélt a közös munkáról, és rengeteg kedves emléke volt a munkában eltöltött közös évekről. Az addigi pályáját bemutató, a Téglaházak Magazin 2010. évi számában megjelent cikk itt olvasható
Mátó Gyulát nagyon sokan szerettük, többen ismerjük különleges verseit is. 2017-ben jelent meg az ezek válogatását tartalmazó, Lélegzetnyi világ című verseskötete – az ebbe írt előszavával búcsúzunk most tőle. 
„1946-ban születtem Sajókeresztúron. Gimnazista koromban írtam első verseimet. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumba jártam, amikor 1964-ben dr. Kabdebó Lóránt mutatott be, mint fiatal költőt az akkori Napjaink irodalmi lapban. Az évek során több antológiában és az Észak-Magyarország megyei napilap irodalmi rovatában jelentek meg verseim. Tanulmányaim során két pólus egyensúlya épült fel bennem: a műszaki tudományok és a humán tudományok szeretete. Ez a kettősség meghatározta egész eddigi életemet. Egyetemi tanulmányaimat a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen végeztem. Két diplomámmal felvértezve 46 évet dolgoztam. A két pólus működött és ma is egyensúly-teremtő. (…) Maradék életemben gyermekeim és unokáim őrző figyelmét érzem. Két rendező elvem: Igyekezz minden napot jól megcsinálni! Tervezd meg a másnapot, hogy legyen miért felébredni! A Lélegzetnyi világ anyagát 53 év több száz verséből válogattam. Szíves figyelmükbe ajánlom Őket!” 
A Lélegzetnyi világ című verseskötet ide kattintva érhető el.
Mátó Gyula emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében.