Idén is díjazta legjobb tetőfedőit a Tondach

Hírek

2023.04.28.

A Tondach Tetőfedő Rangadó Pályázat díjátadó ünnepségére idén exkluzív környezetben, Budapest tetői fölött került sor. A minőségi tetőcserepeket gyártó vállalat 13 éve jutalmazza a legkiválóbb, Tondach kerámia tetőcseréppel fedett épületeket, tetőszerkezeteket és az azokat létrehozó szakembereket. A szakmai zsűri a 2022-es mezőnyből kilenc pályaművet emelt ki, amelyeket két témakörben, a sajtolt és a húzott kategóriában értékelt.

Rangado2023

kép 1 / 1

Sajtolt kategória

A kategória győztese Budavári Mihály pályamunkája lett. A díjazott tetőszerkezetet 12 eltérő felület alkotja. A sűrűn tagolt felületet egy finoman hullámzó, lágy vonalú cserépválasztással ellensúlyozták. A kivitelezést az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége szakmai zsűrije különdíjjal honorálta.

A második helyen holtversenyben Szilágyi Attila és Baricza Krisztián pályázata végzett. Előbbiben egy ikerház egyik felének fedését kellett megoldani, ami már önmagában is kihívás, de a tető ezen felül számos bonyolult, csomóponttal rendelkezett, amit a tetőfedő szakember kiválóan megoldott. Utóbbit a nyeregtetős kialakítás és a belülről látszó szarufás megoldás teszi különlegessé. A kortárs építészeti gondolkodást tükröző kivitelezésben a szarufa feletti hőszigetelő rendszer segítette a munkát.

A kategória harmadik helyezését Bánszki Miklós Tondach Tetőmester egy kockaház-megújításával érdemelte ki. Az új koncepció megvalósításához olyan kerámia tetőcserepet választott, amely általában alacsony hajlásszögű, mediterrán formavilágú tetőszerkezetekre kerül. Ennél az épületnél a tetőcserép meredek hajlásszögű nyeregtetőn való alkalmazása formabontó megoldást jelent.

A sajtolt kategóriában a szakmai zsűri oklevéllel díjazta Nagy Richárd és Boros Roland megoldását.

Húzott kategória

Az első helyezett Farkas György tetőmester pályaműve lett, melyet a Tető Építők Egyesülete különdíjjal is jutalmazott. Az új építésű családi ház tornácos kialakításával tradicionális gyökerekhez nyúl vissza, ám azt kortárs építészeti elemekkel ötvözték. Ehhez a koncepcióhoz remek választásnak bizonyult a hagyományos formavilágot képviselő, ívesvágású tetőcserép, ami azonban színválasztását tekintve (sötétbarna) izgalmas és divatos: ezáltal egyesíti magában az épület jellegében ötvözött hagyományt és modernitást.

A második helyen Hufnágel János munkája végzett. A szakember a 80-as években épült lakóház tetőtérbeépítéssel egybekötött felújításához a Tondach egyenesvágású kerámia tetőcserepeit választotta. A felújítás során fontos szempont volt, hogy a tető a mai elvárásoknak megfeleljen, a tetőtér a lakótér szerves részévé váljon, de formavilágában és hangulatában ne szakítson teljesen a korábbi tetőmegoldással.

A harmadik díjat Császár József érdemelte ki, aki egy több mint 200 éves présház tetőszerkezetének komplex felújítását végezte el. A gondosan kiválasztott ívesvágású, piros kerámia tetőcserép tökéletesen illik a présház épületének többi részéhez. Az elkészült szerkezetnek nem célja az eredeti lemásolása, ezen túlmutatva – a már megélt több évszázad után – új, kortárs formába szeretnék az épületet átsegíteni.

Az, hogy egy tetőfedők számára 13 éve meghirdetett program még mindig ilyen népszerű, jó visszajelzés nem csak a szakmának, de a Tondachnak is. Örömmel látjuk, hogy a számos remek és sokszor formabontó, de mindenképpen kiváló mérnöki megoldáshoz – legyen az akár egy 200 éves ház hagyományőrző tetőszerkezete, akár egy modern, minimalista tető – a Tondach termékei között mindenki megtalálhatja a számára tökéletes színt, formát. A Tetőmester programunk mellett nagy hangsúlyt fektetünk a jövő szakemberek képzésére is. Idei évben is több mint 110 tetőfedő szakembert láttunk vendégül tatai és békéscsabai képzőközpontunkban.” – mondta Nagy Zsolt István, a Wienerberger marketingvezetője.

Hamarosan indul a jelentkezés a 2023-as Rangadó Pályázatra

A vállalat idén is keresi a legkiválóbb minőségben megépült, Tondach kerámia tetőcseréppel fedett épületeket, tetőszerkezeteket és az azokat megálmodó szakembereket. A 2023-as évre kiírt pályázatra hamarosan újra lehet jelentkezni Wienerberger zRt. oldalán.

Az idei díjazott tetőkről és az átadó eseményről bővebben itt olvashatnak.

Forrás: Wienerberger zRt.