Ilyen lehet a jövő családi háza? – Lakókomfort, azaz mitől érezzük magunkat jól egy családi házban

Téglaházak Magazin

2018.11.14.

A blog előző része: Tetőfedés több szemszögből

 

A jövőbe mutató gondolkodásmód azt is feltételezi, hogy olyan lakókörnyezetet tudunk biztosítani a házban élő családnak, amelyben hosszú távon jól érzik magukat, egyúttal nem kell állandó beállításokkal, emberi beavatkozással korrigálni a komforthoz szükséges értékeket. Melyek a lakókomfortot meghatározó tényezők? Tekintsük át, milyen eszközeink vannak a lakókomfort növelésére, és hogyan járul hozzá ehhez az e4 ház ferde födémszerkezete!

e4-lakokomfort-3

kép 1 / 4

Az otthon melege (és hűvöse)
Az első legfontosabb alapkövetelmény a megfelelő hőmérséklet. Az e4 házban felületfűtési és -hűtési rendszer készült, amely időjáráskövető szabályozással és helyiségenkénti hőmérséklet-beállítással rendelkezik. A hőtermelést hőszivattyú végzi, mely hatékonyan tudja előállítani a felületfűtéshez szükséges alacsony vízhőmérsékletet. A felületfűtés előnye nemcsak a gazdaságosságban mutatkozik meg, hanem az egyenletes felületi sugárzások miatti komfortérzetben is. Mivel mind a padló, mind a mennyezet egységesen azonos hőmérsékletű, így egyik oldalról sem érzünk kellemetlenül hűvöset.

e4-lakokomfort-1

kép 1 / 4

Természetesen nemcsak télen, de nyáron is biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, így nem hagyhatjuk, hogy a ház nagy forróság esetén túlmelegedjen. Erre számos eszköz áll rendelkezésünkre. A ház formája a nyári magas napállások idején árnyékolja a nagy üvegezett déli nyílászárókat, így megakadályozható a direkt napsugárzás bejutása az épületbe. Ezt egy lamellás árnyékoló rendszer is kiegészíti, így biztosak lehetünk benne, hogy nem jut be túl sok hő az épületbe.

Ennek a passzív hővédelemnek azonban elengedhetetlen eleme, hogy az épület megfelelő mennyiségű hőtároló tömeggel rendelkezzen. Ha az épület szerkezetei csak lassan tudnak átmelegedni, akkor egy forró nyári napon is ezek a szerkezetek hűtik a belső levegőt, így kellemes marad a hőmérséklet. Az e4 házban ezt a hőtárolást a 44 cm vastag külső falak, a vasbeton maggal rendelkező kerámia merevítőfalak, az aljzatbeton, valamint a kerámia béléstestes födémrendszer biztosítja.

A túlmelegedés kockázatának csökkentésében szintén fontos szerepe van a tető átszellőztetésének, amelyet a már tárgyalt kiegészítő rendszerelemekkel biztosíthatunk. A folyamatos meleg elleni aktív védelmet a felülethűtés biztosítja, melynél fontos, hogy a hűtés hőmérsékletét a páratartalom figyelembevételével szabályozza, így elkerülhető a szerkezeteket károsító párakicsapódás.

 

Lélegezzünk az épületen belül is
A komfort további fontos tényezője a levegő minősége. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy helyiségben, gondoskodni kell az állandó frisslevegő-ellátásról. Energiahatékony épületekben azonban a természetes szellőztetés aránytalanul nagy hőveszteséget okoz télen, és gyorsabb felmelegedést nyáron. Ezért az e4 házba is hővisszanyerős szellőztetőberendezés került, amely így folyamatosan biztosítja a friss levegőt, csekély hőveszteség mellett. A levegő minőségét befolyásolja a páratartalom is, amely így a hőérzetünkre is hatással van. A magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, az alacsonyabbat hűvösebbnek érezzük, így a hőmérséklettel együtt ennek szabályozása is fontos. A kerámia építőanyagok nagy párafelvételi képességgel rendelkeznek, így jól szabályozzák a belső levegő páratartalmát is.

 

A ferde födém mintapéldája
Az e4 házban a nappali fölötti nagy ferde tetőfödém a szokványostól eltérő módon nem könnyűszerkezettel, hanem nagy tömegű, kerámia béléstestes Porotherm födémrendszerrel készült. A födém így nagyban hozzájárul a hőtároláshoz, ezáltal kisebb az esélye a tetőn keresztül a túlmelegedésnek. A födémrendszer alkalmas a mennyezetfűtési csövek rögzítésére és a légcsatornák integrált beépítésére is (így azok nem foglalnak külön helyet a szerkezeten kívül). A födémrendszer a kerámia felületekkel a páraháztartáshoz is hozzájárul. A födém külső oldalán összesen 25 cm hőszigetelés biztosítja az alacsony hőveszteséget. Erre került a vízzáró páraáteresztő fólia, a 7,5 cm-es légrés, majd a Tondach Figaro Deluxe cserép.

 

Monitoring rendszer
Ahhoz, hogy a működésről, komfortról és energiahatékonyságról számszerű adatokat gyűjtsünk, az e4 házban átfogó monitoring rendszer készült. Folyamatosan mérjük a komfortot befolyásoló tényezőket (helyiségek hőmérséklete és páratartalma, levegő CO2 tartalma), a fogyasztási adatokat (fűtés és melegvíz-készítés hőmennyisége, a hőszivattyú és a többi gépészeti berendezés elektromos fogyasztása), valamint a gépészeti berendezések működési hőmérsékleteit is. Ezek egy része folyamatosan követhető a www.e4haz.hu honlapon, ahol további információk is találhatók a teljes projektről.

 

Kiss Benedek