Irodaház épül Bécsben fűtés és hűtés nélkül, mégis komfortosan

Hírek

2022.11.02.

Egy különleges irodaház alapkőletételére került sor októberben, Bécsben. Az épületben sem fűtés, sem hűtés nem lesz, mégis folyamatosan 22 és 26 fok közötti hőmérsékletet biztosít az ott dolgozóknak.

A hagyományokat innovatív megoldásokkal ötvöző irodaházat építenek az osztrák fővárosban, amelynek tervezésénél a fenntarthatóságot és az alacsony energiaköltségeket tartották szem előtt – tették közzé a bécsi városrész honlapján.

3_1666267476-temp-miONhK_cikktorzs

kép 1 / 3

Az osztrák főváros új városrészében, az okosvárosnak is nevezett ultramodern Aspern Seestadt szívében a SORAVIA ingatlancég kapta meg az utolsó építési területet, hogy felépíthesse a „Robin” névre keresztelt épületet. A hétezer négyzetméteren megépülő, három tömbből álló, öt emelet magas irodaház háromszáz munkahelynek ad majd otthont.

Az épület koncepcióját a 2226 AG-val együttműködve dolgozta ki az ingatlanfejlesztő cég. A terv sikeréhez nélkülözhetetlenek a mintegy 80 cm vastag téglafalak, a háromrétegű fa ablakok és a modern szenzortechnika, amely folyamatosan méri a belső tér hőmérsékletét, valamint szén-dioxid tartalmát, és szükség esetén nyitja, vagy zárja az ablakokat.

Erwin Soravia, az ingatlanfejlesztő konszern vezetője elmondta, hogy az épület szellőzésének megtervezéséhez a termeszvárak adták az ötletet. A fűtőtestek egyrészt maguk az emberek lesznek (minden emberi test 80-90 Watt hőt ad le a környezetének), másrészt a lámpák által kibocsátott meleget szintén felhasználják, és a leadott hőt az épülettömegben – a téglákban – tárolják. Az épület hűtését – a nyolcvan centi vastag falakon túl – energiaönellátó hűtési rendszer biztosítja majd. A hagyományos építőanyagoknak és a modern technológiának köszönhetően a fejlesztők szerint az épületben fűtés és hűtés nélkül is folyamatosan 22-26 fok közötti hőmérséklet és jó levegő lesz, széndioxid-kibocsátás nélkül.

2_c-jaroslav-gereg-1

kép 1 / 3

Az Európai Unió energiafogyasztásának 51%-át a fűtés és a hűtés teszi ki. A hagyományos irodaházakhoz képest ennek a rendszernek a működése során egyáltalán nem merülnek fel fűtési és hűtési energiaköltségek. A koncepció, amely a drága gépészeti, műszaki megoldások helyett az örökérvényű, természetes épületfizikát részesíti előnyben, nem teljesen újkeletű: ma már több ilyen low-tech iroda is működik Európában, azonban ilyen nagyméretű irodakomplexum még nem született.

A tervek szerint az épület 2024-re elkészül, de a jövőben más helyszíneken is alkalmazni fogják ezt a holisztikus szemléletet, amely (Erwin Soravia, a SORAVIA vezérigazgatója szerint) mára már előfeltétele az innovatív vállalatok gazdasági sikerének.

Az első 2226 koncepció alapján épült irodaházról itt olvashat.

Látványterv © Patricia Bagienski-Grandits