Kihirdették az idei év Brick Award győzteseit

Hírek

2022.07.06.

A kétévente megrendezésre kerülő Brick Award a kortárs téglaépítészet leginnovatívabb és legkreatívabb példáit jutalmazza. A Wienerberger azért hozta létre a díjat, hogy az építészeket és a leendő megrendelőket is új építési formák felfedezésére, illetve izgalmas tervezési koncepciók megosztására ösztönözze.

Az idei jubileumi, tizedik kiírásra érkezett pályaművek száma rekordot döntött. Összesen 53 országból 789 alkotást nyújtottak be, ilyen nagyszámú nevezőre korábban még soha nem volt példa. Mindez jól tükrözi, hogy a Brick Award mára a világ legnívósabb téglaépítészeti kitüntetésévé vált.

„Az elmúlt évekhez hasonlóan, a tervezők olyan projektekre helyezték a hangsúlyt, amelyek választ adnak az éghajlatváltozás és a korlátozott természeti erőforrásokkal való gazdálkodás kihívásaira. A nyertes projektek különösen azt emelték ki, hogy az építészek hogyan tudnak megbirkózni az ökológiai építési kultúra, az energiahatékonyság, a fenntarthatóság és a műemlékvédelem egyre növekvő követelményeivel és jogi kereteivel.” nyilatkozta Heimo Scheuch, a Wienerberger AG vezérigazgatója.

A győztes pályaműveket egy 50 projektből álló, szűkített listáról választotta ki a független, nemzetközi zsűri, melynek tagjai: Jesper Gottlieb (Dánia, a Brick Award 2020 nyertese), Tina Gregorič (Szlovénia), Ingrid van der Heijden (Hollandia), Wilfried Kuehn (Németország) és Brigitte Shim (Kanada). A döntés során a bíráló bizottság a kulturális kontextust és a hagyományos helyi építési módszereket is figyelembe vette. A világjárvány okozta életmódbeli változásra tekintettel ezúttal a legfontosabb kérdés, amit felvetettek: „Vajon az emberek szeretnének ebben az épületben dolgozni, kikapcsolódni, vagy élni?”

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is öt kategóriában hirdettek győztest. A díjakat olyan rendkívüli projektek kapták, amelyek mögött innovatív tervezési és építészeti elgondolás áll, esztétikai megjelenésük kiemelkedő, formájuk és kialakításuk magas színvonalú és nem utolsó sorban kreatívan reflektálnak a kor problémáira, követelményeire.

A nyertesek az egyes kategóriákban a következők:

A „Közös használatú közterek” (Sharing Public Spaces) kategória győztes épülete a kínai Jingdezhen Imperial Kiln Museum lett. A Ming dinasztia Császári Porcelánkészítő Manufaktúrája Jingzhen városában működött. A romok mellé épült Császári Kemencemúzeum izgalmas formai kialakításához régi kemencék bontásából származó és új téglákat egyaránt felhasználtak. A különleges projekt a Brick Award Nagydíját is elnyerte.

Az „Otthon érzem magam” (Feeling at Home) kategóriát a „The House that Inhabits” – Városi lakhatás projekt nyerte meg. A Babahoyóban (Ecuador) található Natura Futura építészeti csoport, házában visszaemeli a téglát önálló szépségével az épített környezetbe. Ezt a hagyományos építőanyagot ugyanis Dél-Amerikában gyakran a szegényebb rétegekkel azonosítják – sokszor elrejtik, bevakolják és átfestik. Az építészek ezzel a projekttel a tégla valós értékeit szerették volna bemutatni és feltárni a benne rejlő lehetőségeket. A projekt hatása túlmutat az épület alapanyagán. Felhívja a figyelmet azokra a kis kezdeményezésekre, amelyek pozitívan járulnak hozzá a városi élet minőségéhez.

Az „Együttélés” (Living Together) kategória győztese a Rue Danton, a franciaországi Pantin városban. Párizs külvárosában, Pantinban az Avenier Cornejo architectes három társasházat emelt a Canal de l’Ourcq mellé. A félkörívben elhelyezkedő épületek kis udvart nyitnak a csatornára. A kézzel formázott téglákból változatos rakási módokkal tervezték meg a társasházakat. A három épülethez három különböző színű téglát választottak, amelyeket más-más színű fémrészletekkel egészítettek ki. Ugyanezek a téglák köszönnek vissza a kerti ösvény burkolatánál is. Az épületegyüttes az egység és sokféleség sikeres szintézise lett.

A „Közös munka” (Working Together) kategóriát idén a 2226 Emmenweid svájci irodaháza nyerte. A „2226 Emmenweid” név abból az épülettechnológiai koncepcióból ered, amely 22 és 26 Celsius-fok közötti stabil beltéri hőmérsékletet biztosít fűtés és szellőzéstechnika nélkül. A Baumschlager Eberle Architekten által tervezett négyszintes irodaház modern, világos megjelenésével tűnik ki, arányai és tagolása révén mégis kapcsolatot teremt a szomszédos épületekkel. Az állandó beltéri hőmérséklet eléréséhez két, egyenként 36,5 cm vastag téglafalat húztak fel. A 2226 Emmenweid kiváló példa arra, hogy az irodaépítésben is megvalósítható a hosszú élettartam és egész éves klímastabilitás.

„A megszokottól eltérő építkezés” (Building Outside the Box) kategória győztes épülete a kínai Tsingpu Yangzhou Retreat luxus szállodája lett. A tervezők a hagyományos kínai udvarházak struktúrájához nyúltak vissza, ahol téglakerítés öleli körbe a különböző funkcióval bíró épületeket és kerteket. Bejárva a külvilágból leválasztott tereket, belső és külső tájak koreografált látványai nyílnak meg – összekötve az eget és a földet. A régi téglák felhasználásával épült szálloda a fenntarthatóságot és a környezeti felelősségvállalás iránti erős elkötelezettséget képviseli.

Az idei győztes projektekről további információk és fotók a Brick Award oldalán találhatók.

Forrás: Wienerberger zRt.