Megjelent az ETS 4. ciklusára vonatkozó előzetes szénszivárgási lista

Hírek

2018.05.09.

Az Európai Bizottság 2018. május 8-án kiadta az ETS 4. ciklusára (2021-2030) vonatkozó előzetes szénszivárgási (carbon leakage) listát, azaz a kibocsátás-áthelyezés kockázatának jelentős mértékben kitett – és emiatt ingyenes kibocsátási egységekre jogosult – ágazatok és alágazatok tervezett listáját. Az előzetes carbon leakage lista ide kattintva tölthető le.
A korábbi több mint 170 szektor helyett (a lefolytatott mennyiségi értékelések alapján) eddig mindössze 44 szektor szerepel a listán, valamint 12 szektor és 16 alszektor ún. „második szintű”, kiegészítő értékelés lefolytatásával kerülhet arra fel. A tégla- és cserépipar (NACE 2332) az eddigi ciklusokhoz hasonlóan most is kiegészítő értékeléssel kerülhet a listára, ennek elvégzésére 3 hónap áll rendelkezésre.

A végleges carbon leakage listán helyet kapó iparágak teljes mértékben megkapják a referenciaértékek alapján számukra jóváírt kvótamennyiséget. A listán nem szereplő ágazatok a jóváírás 30%-ára számíthatnak az első évben, ez a hányad pedig fokozatosan csökken 2026-ig, amikor teljesen megszűnik számukra az ingyenes kiosztás.