Pápateszéri Téglaipari Kft. a legnagyobb magyar téglagyártó

A Magyarországon működő téglagyárakat bemutató sorozatunk első cikkében a legnagyobb magyar tulajdonban lévő téglagyártó, a Pápateszéri Téglaipari Kft. múltjáról és jelenéről írunk. A jövőre 30 éves cég a kezdetek óta hatalmas fejlődésen ment keresztül.

A Bakony hegység lábánál, Pápa városától 20 km-re található Pápateszér. A községben a téglagyártás 1936-ban kezdődött el, amikor a Nágel testvérek téglagyárat alapítottak. Kezdetben kézzel, majd az 1970-es évektől gépekkel gyártották a téglát.

2_

kép 1 / 2

A pápateszéri téglagyár munkásai az ’50-es években

A 80-as években Valdinger Imre került a gyárba, mint műszaki vezető, majd gyárvezetővé nevezték ki. Nem volt könnyű a feladata, hiszen az üzemben hagyományos technológiával dolgoztak, az anyagmozgatás még kézi erővel történt, ráadásul Pápateszér szomszédságában, Bakonyszentlászlón megépítették Közép-Európa egyik legmodernebb téglagyárát. Valószínűsíthető volt, hogy a gyár tönkremegy. Azonban nem így történt, köszönhetően a helyi jó minőségű agyagnak és a belőle gyártott kiváló tégláknak, valamint a folyamatos nyereséges működésnek.

A 90-es években, a privatizáció során Valdinger Imre a dolgozókkal megalapította a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) szervezetet, a munkások párezer forintonként rakták össze a saját pénzüket. Hat versenyző indult a pápateszéri téglagyár tenderén, végül 200 százalékos áron az MRP nyert, mindenki tulajdonrészhez jutott. Amikor tulajdonosok lettek az ott dolgozók, hozzákezdtek a téglagyár teljes megújításához.

4

kép 1 / 2

Az immár Pápateszéri Téglaipari Kft. néven működő gyár a folyamatos technológiai fejlesztések révén képes volt fennmaradni, még a nagy gazdasági válság idején is. 

2013-ban a téglagyár vezetését átvette édesapjától Valdinger Gábor, aki ekkor már 10 éve a gyár műszaki vezetőjeként dolgozott. A fejlesztések nem álltak meg, a korábbi Hoffmann kemencét felváltották egy korszerű alagút kemencére. Ehhez párosult egy, a mai kor kihívásainak megfelelő, számítógépes rendszer által vezérelt automata gyártósor. Így a termékkínálatban a hagyományos téglák (kisméretű tömör, kettős méretű, B-30) mellet már megjelentek a legmodernebb síkra csiszolt falazóblokkok, a nyílásáthidalók, a födém-és kéményrendszerek is. 

A technológiai fejlesztések mellet az elmúlt években kiemelt szerepet kapott a termékfejlesztés, hogy a kor elvárásainak és igényeinek megfelelő termékeket gyárthassanak, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak. 

BAKONYTHERM Kerámia Kéményrendszer néven 2013-ban olyan újfajta rendszert fejlesztettek ki és vezettek be a piacra, amely innovatív megoldásként alkalmazta a téglát. Az új, kerámia köpenyelemes kéményrendszernél, a hagyományostól eltérően, a külső köpenyelem is kerámiából készül. Ez a rendszer könnyebb kezelhetőséget és építést biztosít (csak 14 kg/db egy köpenyelem súlya), jobb műszaki paraméterekkel rendelkezik, ráadásul valamennyi kerámia alapú építési rendszerrel kompatibilis.

A téglagyár következő fejlesztése, a 2016-ban és 2017-ben is Magyar Termék Nagydíjjal jutalmazott falazóelem, a  BAKONYTHERM „ZajStopp” hanggátló tégla. A különleges üregrendszerű téglát kötött homokkal töltötték ki, aminek köszönhetően kiváló hangszigetelő és hangelnyelő tulajdonságot  értek el.

A Pápateszéri Téglaipari Kft. 2017-ben és a következő évben is Pegazus Díjat kapott Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai kategóriában.

A folyamatos fejlesztések mellett a környezetvédelmi szempontok és a megújuló energia felhasználása is kiemelt hangsúlyt kapott az utóbbi években. Bevezették a raklap betétdíjas rendszert, annak érdekében, hogy nőjön a visszaszállított és csomagolásra alkalmas raklapok mennyisége. Növelték az újrahasznosított csomagolóanyagok arányát és napelemeket telepítettek, hogy saját villamosenergiát termelhessenek. 

A Pápateszéri Téglaipari Kft. Pápateszér és a közvetlen környezetének az egyik legnagyobb munkaadójaként 40 dolgozót foglalkoztat, többségük a gyár közelében él. Nem ritka, hogy egy család több tagja is a gyárban dolgozik, apa és fia egyszerre, ahogy a Valdinger családban is. 

A téglagyár számomra nem egy egyszerű munkahely, hanem nap, mint nap haladás a közös jövő felé a kollégákkal. 20 év alatt sok minden változott, főként a technológiát kellett fejleszteni, de jelenleg az értékesítésre, marketingre kell összpontosítani. Remélem a téglaiparra még hosszú jövő vár, de a jelen kor gyorsan változó környezete a kibocsátási céloknak való megfelelés és az új falazatok, falazóanyagok megjelenése komoly kihívások elé állítják a téglagyártást.

(Valdinger Gábor)

A Pápateszéri Téglaipari Kft. 26 éve a Magyar Tégla-és Tetőcserép Szövetség tagja, ahol 2003-tól elnökségi tagként is fontos szerepet tölt be az iparágat képviselve.