Sajtóközlemény, 2009. január 12.: A tégla és cserépipart súlyosan érinti a gázfogyasztás korlátozása

Sajtóközlemények

2009.01.12.

A tegnapi napon bejelentett, II. kategóriájú gázfogyasztást korlátozó intézkedések bevezetése milliárdos nagyságrendű károkat okozott a tégla- és cserépipar két legnagyobb hazai szereplőjénél. Amennyiben szükséges a harmadik kategóriájú korlátozás életbe léptetése, úgy a többi cég kára is jelentős lesz.

A mai napon leállításra kötelezett cégeknél napi 20-30 millió Ft-os nettó árbevételkieséssel lehet számolni. Ebben az iparágban a II. kategória részére előírt 4 órás, illetve a III. kategóriába tartozó cégek esetében a 8 órás végrehajtási idő nem elegendő a berendezések biztonságos leállításához. Ezért a termeléskiesés kárán felül számolni kell azzal is, hogy az égetési folyamat túlzottan gyors megszakítása, a
kemencében tartózkodó félkész áru teljes tönkremenetelét, valamint az égetőkemencék súlyos, esetenként helyrehozhatatlan károsodását okozza. Ez további milliárdos nagyságrendű pénzügyi veszteséget jelent.

A kemencék újbóli beindítása is több napba kerül, így a veszteségek nem korlátozódnak az intézkedés fenntartásának idejére. A TONDACH zRT-nél az újraindítás költségei 100 milliós nagyságrendet jelentenek.

Bár ma a II. kategóriás fogyasztók korlátozását feloldották 9,30-kor, továbbra is fokozott gondot okoz annak a lebegtetése, hogy a leállítás és újraindítás költségei ismételten jelentkezhetnek.


Kató Aladár
elnök
Magyar Téglás Szövetség