Sajtóközlemény, 2010. február 15.: Vészhelyzet a tégla- és cserépiparban

Sajtóközlemények

2010.02.15.

A gazdasági válság megtépázta a teljes építőipart, de a válság igazi vesztese a magasépítés volt és ezen belül is a lakásépítés, melyet már a kormányzati lakáspolitikai döntések is hátrányosan érintettek az elmúlt néhány évben. A magyar tégla- és cserépipar helyzete válságossá vált: tagjaink körében végzett felmérésünk szerint a visszaesés 30-40% a tégla-, és 25% a cseréppiac esetében. A téglagyártó cégek némelyike még a fentinél is jóval nagyobb visszaesést volt kénytelen megélni.

A téglagyárak közül több el sem indult 2009-ben, de a többség is csupán az év egy részében termelt, ugyanis a 2008-as év gyenge piaci helyzete nyomán jelentős készlettel rendelkeztek, melyet 2009-ben kellett értékesíteni. A válság kezdete óta mintegy 10 hazai gyár zárt be véglegesen, de további gyárbezárások várhatóak a téglagyártók esetében.

Százalékos kimutatások egyelőre nincsenek, de az látható hogy a termékek exportpiaca, bár csökkent, nem mutat összeomlást, ellentétben a hazai piaccal. Így több gyártó is jelezte, hogy 2009 évi termelésének akár 80%-át is exportban értékesítette. Ahogy egy kollégánk fogalmazott „Tavaly az export mentett meg minket a teljes csődtől.”

Véleményünk szerint 2010-re nem várható jelentős változás. Talán a kormányzati választások után a bizonytalanság kissé alábbhagy és az emberek bizakodóvá válnak, ami mindig kedvezően hat az olyan jelentős és hosszú távú beruházási döntésekre, mint a lakásépítés, -vásárlás. Ez, és a kormányzati döntések azonban minden bizonnyal csak 2011-re hoznak érezhető változást.

Mind a gazdasági világválság, mind a kedvezőtlen és kiszámíthatatlan gazdaság- és társadalompolitikai döntések nehezítik a lakásépítési piac szereplőinek a helyzetét. Nyilvánvaló, hogy a kormányzati intézkedések alapvetően határozzák meg a mai Magyarországon az emberek építési kedvét: a lakásépítés állami koncepciójának teljes hiánya, a kedvezmények eltörlése, az ösztönzők megszüntetése, a bizonytalanság mind az építkezések ellen hatnak.

Rövid távon nem látunk megoldási lehetőséget, és a kilábaláshoz középtávon is nagyon átgondolt és komplex lakás-, építés- és iparpolitikára van szükség. Az egyértelműnek látszik, hogy a hazai bérviszonyok nem teszik lehetővé a családok nagy számára a támogatások nélküli lakásépítést. Az állami beavatkozás feltétlenül szükséges mind a családok, mind a hazai gazdaság érdekében. Az önerőként szolgáló „szocpol” támogatás visszaállítása véleményünk szerint kulcskérdés a lakástámogatások terén, de hasonló jelentősége van a bérlakás-szektor állami segítséggel történő kiépítésének.

Szintén elengedhetetlen egy átlátható és kiszámítható gazdaságpolitika, mely segíti a gazdasági szereplők működését, ui. a jelenlegi helyzethez nagymértékben hozzájárult a kiszámíthatatlan és a gazdasági szereplőket, de leginkább a termelő cégeket ellehetetlenítő jogi, szabályozási háttér.

Magyar Téglás Szövetség