Sajtóközlemény, 2010. február 19.: Tiltakozás a Klímatörvény elfogadása ellen

Sajtóközlemények

2010.02.15.

A magyar tégla-, cserép- és üvegipar szereplői üdvözlik azt a régen látott politikai konszenzust, mely a Klímatörvény beterjesztését kísérte ebben a nagy horderejű kérdésben, ugyanakkor tiltakoznak a Parlament elé beterjesztett tervezet elfogadása ellen. 

A törvényjavaslat olyan nagy horderejű, mind a magyar lakosság, mind a hazai gazdaság szempontjából, hogy a törvényt csak széleskörű szakmai, társadalmi egyeztetéssel lehet elfogadni. A legszélesebb egyetértés teremtheti csak meg a lehetőséget arra, hogy a javaslatban foglalt célok megvalósulhassanak. Nem kockáztathatjuk meg, hogy a széles társadalmi és szakmai konszenzus hiánya és a gyorsított ütemű, erőltetett döntés befolyásolja a sorsdöntő tervek valóra váltását! 

Magyar Téglás Szövetség és Magyar Üvegipari Szövetség

MELLÉKLET: 

A Magyar Téglás Szövetség és Magyar Üvegipari Szövetség közös nyílt levele a magyar Országgyűléshez

Szövetségeink a hazai építőanyag gyártás meghatározó szereplői, a magyar otthonok építéséhez nyújtunk kiváló minőségű építőanyagot. Mint építőanyag-gyártóknak nagy felelősségünk van klímavédelmi szempontból, hiszen mind a termékek gyártása, mind a termékeinkből készül otthonok használata során üvegházhatású gázok kerülnek a légkörbe. 

Felelősségünk tudatában kísértük figyelemmel a Klímatörvény beterjesztését, és örömmel tapasztaltuk a törvénytervezet benyújtását kísérő átfogó politikai konszenzust. Ugyanakkor az ipar és a gazdaság más szereplőivel együtt azt kellett tapasztalnunk, hogy a törvénytervezet előkészítése során a társadalmi és szakmai egyeztetés hiányos volt. 

A javaslat kidolgozása során nem készültek kellő mélységű és az egész gazdaságra, társadalomra kiterjedő hatástanulmányok, ezért a kitűzött célok megalapozatlanok és a célok elérésének módja nem ismert, tehát nagyfokú bizonytalanságot hordoz magában. 

Úgy véljük, hogy a magyar lakosságra és hazai gazdaságra nézve hosszútávon meghatározó jogszabály sikere a széleskörű társadalmi elfogadottságon és szakmai megalapozottságon múlik, ezért csak körültekintő és teljes szakmai, társadalmi egyeztetéssel lehet elfogadni. Egy ilyen új megközelítésű törvény előkészítésébe nélkülözhetetlen a kormányzati, közigazgatási tudás bevonása is, ezért a törvényjavaslatot a kormánynak kellene előterjeszteni. Mivel nem indokolt a hosszú távú kötelezettségvállalást jelentő, több kormányzati cikluson átívelő kérdésben gyorsított ütemben, kampányidőszakban, kellő tárgyalási idő és széles szakmai és társadalmi konszenzus nélkül dönteni, ezért kérjük, hogy az Országgyűlés 2010. február 22-i, utolsó ülésnapján ne vegye napirendre a kérdést, ne fogadja el Klímatörvényt! 

Jelen nyílt levelünket a Magyar Távirati irodán keresztül nyilvánosságra hozzuk. 

Magyar Téglás Szövetség és Magyar Üvegipari Szövetség