Stíluskavalkád – penthouse

Téglaházak Magazin

2018.12.04.

Tágas, elegáns belső terek, hatalmas terasz, gyönyörű panoráma, szabadság a város felett – ez a penthouse. Az épületek legfelső szintjén található luxuskategóriás, hatalmas, nem ritkán körpanorámás, teraszos lakásokat többnyire a 30-40-es éveikben járó, független, jól szituált vállalkozók keresik, akik számára fontos, hogy a központban, nívós környezetben éljenek, és akik a lakásukat társasági események helyszíneként, valamint reprezentációs célokra is gyakran használják. 

 

stiluskavalkad-penthouse

kép 1 / 1

 

A penthouse-ok az épületek tetején találhatók, több száz négyzetméter belső térrel, gyakran egybefüggő, hatalmas, panorámás terasszal csábítanak. Az ilyen lakások szerves része a lift, amely csak a tulajdonost röpíti – saját kulccsal – egészen az előszobába. A legtöbb penthouse lakással természetesen a kategória szülőhazájában, az Egyesült Államokban találkozhatunk, az első luxus penthouse-t 1925-ben New Yorkban alakították ki.

Porlepte padlástér
Magyarországon a hagyományos építészet korábban nem használta ki a tetőterek kínálta lehetőséget, a padlástérről sokáig a porlepte gerendák, pókhálós sötét terek, vagy éppen a lakók által felcipelt lim-lom jutott eszünkbe. Mára ez a helyzet megváltozott. A befektetők – felismerve a lehetőséget, és ahol a környezet ezt megengedi – az új épületek felső szintjét úgy alakítják ki, hogy ott két-három nagyméretű, panorámás lakás a legkifinomultabb igényeknek is megfeleljen, s amelyek mind árban, mind minőségben jelentősen felülmúlják a projekt többi lakását. Míg a padlástéri lakás – ahol régebben többnyire a szűkösebb pénztárcájú vagy éppen művészemberek laktak – olcsóbb lakhatási lehetőségnek számított, addig mára gyökeresen megváltozott a helyzet: a belsőépítészek, lakberendezők számára is kihívást jelentő tágas terek az épületek legdrágábban értékesíthető területei lettek. A kilátás, amit egy jó adottságú, a városi panorámát kihasználó tetőtéri helyiség nyújt, szinte megfizethetetlen.
 
Panorámás tetőterek
Kevesen laknak, lakhatnak olyan nagy alapterületű, fantasztikus panorámájú, különleges kivitelű és berendezésű lakásokban, mint amilyet a penthouse kínál. Aki szeret a város felett élni, és megengedheti magának, könnyed, nagyvonalú eleganciával rendezheti be otthonát. A teraszt beültethetik növényekkel, komoly bútorokat helyezhetnek ki, ahol tavasztól őszig kellemes környezetben tölthető el a szabadidő. Budapesten kevés olyan társasház található, amelyek tetőtereit eleve penthouse lakásnak építették. Például a Rózsadomb déli lejtőjén ráakadhatunk ilyen ingatlanokra éppúgy, mint a pesti oldalon, ahol a Bauhaus stílusú polgári otthonokat a Duna közelsége, a Margit-sziget és a budai hegyek látványa, lent pedig a város nyüzsgése teszik exkluzívvá.
 
Megfizetett luxus
Drágák a tetőtéri lakások a világ mindenrészén. Bár a nagy, 150-200 négyzetméter alapterületű otthonok és a hasonló méretű teraszok kialakítása a beépíthetőség rovására megy, a fejlesztők rámozdultak a tetőtérre: extra minőségben építik a penthouse-okat a tágasságra, panorámára vágyóknak, különleges felszereltséggel. Egy-egy ilyen, több százmillióba kerülő, belsőépítész és lakberendező által megálmodott otthonhoz már saját kulccsal működő lift visz, egyedi konyhabútor, gépészet, szaniter, jakuzzi, szauna, programozott fűtés-hűtés, és még ezer csoda tartozik, s a házat portaszolgálat, biztonsági kamerák védik.
 
Kreatívan, színesen
Az extravagancia fokozható, ha a penthouse lakások fölött a tetőt nem a megszokott színű cseréppel fedik. Kapható ma már számtalan árnyalatú – pl. kék, piros, fekete, zöld, rézbarna, antikolt – cserép. A gyártók különféle eljárással színezett cserepeiket egyebek mellett azzal ajánlják, hogy azok öntisztulnak, nem fakulnak meg, sőt, van, amelyik akár több száz évig is bírja az időjárás szeszélyeit.
 
Horváth Magdolna