Stíluskavalkád – Turi Attila építész bevezetője

Téglaházak Magazin

2018.11.27.

A stílus maga az ember – tartja a mondás. Mélyen igaz ez akkor is, amikor egy lakás belső tereiből, vagy a ház külleméből, stílusából próbáljuk meg kitalálni, ki is lehet a tulajdonos. Mindenkire jellemző, hogy milyen bútorokkal, szőnyegekkel, kelmékkel, festményekkel, dísztárgyakkal, apró emlékekkel veszi körbe magát, hogy szigorú rendet, vagy éppen „művészi káoszt ” tart-e maga körül. Vannak, akik kedvelik a letisztult forma- és színvilágot, az egyszerű, minimál bútorokat, mások már-már barokkos túldíszítettségben érzik magukat kényelmesen.
 

turi-3

kép 1 / 3

 
A tégla velünk öregszik
 
„A tégla stílusfüggetlen, jól idomul a legkülönfélébb elvárásokhoz. Megépíthető belőle az úgynevezett mediterrán, vagy az amerikainak nevezett stílus éppúgy, mint a minimalista, és előszeretettel használják az alacsony energiafogyasztású vagy nulla energiaigényű házakhoz is.
Az elmúlt húsz évben új reneszánszát éli a tégla. A családi házak építésénél egyre gyakrabban használják látszó felületként. Igen jó épületfizikai tulajdonsága mellett az sem elhanyagolható, hogy ha a jó minőségű, fagyálló téglát szakszerűen rakják, az így megépített falfelület később nem igényel karbantartást. A tégla száz év múlva is tégla. A jól megválasztott téglaburkolat a vakolt felületnél nem annyival drágább, hogy az építtető – kedvező tulajdonságait felmérve – ne gondolkodjon el alkalmazásán. Én azért szeretek téglával dolgozni, mert – szemben más építőanyagokkal – be tudja fogadni az időt, a házzal együtt öregszik. Alapvető kérdés, hogy egy ház tönkremegy-e az évek során, vagy patinásan megöregszik. A tégla befogadja az időt, beérik, az időtlenséget jelképezi.
Amikor környezettudatosságról, ökológiai lábnyomról beszélünk, amikor keressük, hogy melyik anyaggal, mely tevékenységgel avatkozunk be legkevésbé környezetünkbe, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a tégla e tekintetben is jó helyen van. A tégla természetes anyag, ahhoz, hogy az agyagból építőanyag legyen, más anyagokhoz mérten kisebb energiabefektetés szükséges. S e tény napjainkban nem elhanyagolható szempont.”
 
Turi Attila
Ybl-íjas építész