Téglával az örök vegyszerek szennyezése ellen

Emy Bensdorp holland dizájner innovatív megoldást dolgozott ki a mérgező PFAS vegyi anyagok környezetünkből való kivonására. Mindezt úgy teszi, hogy a szennyezett talajt kerámiatéglává alakítja át.

1.photo-by-Sem-Langendijk

kép 1 / 2

Fotó: Sem Langendijk

A PFAS mozaikszó a per- és polifluor-alkil anyagokra utal – olyan vegyszerek nagy csoportjára, amelyeket széles körben használnak olyan tárgyak készítésére, mint a tapadásmentes serpenyők, vízlepergető szövetek, különböző kozmetikai termékek, vízálló szempillaspirálok és habbal oltók, de ma már ismerten mérgezőek.

Az „örök vegyszerek”, mint ahogy nevük is sugallja, nem bomlanak le, felhalmozódnak a környezetben, óriási károkat okozva. Az ivóvízen keresztül az emberi szervezetbe jutnak, ahol hormonális rendellenességeket, pajzsmirigybetegséget, veseelégtelenséget, magzatoknál fejlődési rendellenességeket, autoimmun betegségeket, elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket és rákot okozhatnak. Mivel ezeket a vegyszereket számtalan iparágban használják, a PFAS okozta környezeti szennyezés mára globális méreteket öltött. Európa-szerte legalább 17 000 helyszín szennyezett soha le nem bomló vegyi anyagokkal, ezek közül több mint 2100 terület olyannyira, hogy az már emberi egészségre veszélyesnek minősül. Esztergom, Budapest, Szigetszentmiklós, Dunaújváros, Szeged, Kalocsa – néhány azok közül a települések közül, amelyek Magyarországról felkerültek a szennyezettségi térképre – derült ki a Forever Pollution Project kutatásából.

2.photo-by-Sem-Langendijk

kép 1 / 2

Fotó: Sem Langendijk

Emy Bensdorp tervező 2020-ban kezdett bele a munkába, annak hatására, hogy a holland államtanács egy, a természeti környezet megőrzéséről szóló határozata leállította az ország építőiparát, és felfedezte, hogy a hazai talajokban akár 90 százalékában is kimutathatóak a PFAS-ok.

A Claybens nevű start-up vállalkozásával az ifjú dizájner bebizonyította, hogy a szennyezett agyagos talajból készített téglákból az égetés során kivonhatóak a PFAS vegyszerek. A téglagyártáskor a szokásos eljárást alkalmazza, amelynek során a kerámiát 900 és 1200 Celsius-fok közötti hőmérsékletre hevítik egy kemencében. A Bensdorp-féle eljárás a kemencék extrém hőjét használja fel a defluorálásnak nevezett kémiai reakció beindítására, amely lebontja a PFAS-t alkotó fluoratomok láncait. Az így létrejött végtermékben már nyomokban sem mutatható ki a mérgező anyag.

Elméletileg a szennyezett talaj felhasználásával asztali edényeket, tetőcserepeket vagy más kerámiákat is előállíthatnának, de a tégla kínálja a legígéretesebb megoldást, a gyártási mennyiség nagyságrendje miatt és azért is, mert a már meglévő infrastruktúra és gyártási folyamatok megváltoztatása nélkül is megvalósítható lenne a projekt.

A holland tervező úgy véli, hogy az eljárás nem bocsát ki mérgező füstöt vagy részecskéket, de ennek vizsgálata még várat magára.

Jelenleg Bensdorp az agyagos talajból különböző színű téglákat készít, és a származási helyet és az eltávolított PFAS mennyiségét jelző bélyegzővel látja el őket. A „megtisztított” téglák készítésén és a biztonságos gyártási folyamaton egyidejűleg dolgozik. A munkában részt vesz több kutatóintézet és „problémás tulajdonos”, például PFAS-szennyezett agyagos talajjal rendelkező önkormányzatok és vállalatok is. Idei terve, hogy bebizonyítsa, hogy az eljárás ipari méretekben is működhet. Ehhez 50 000 téglát fog készíteni, melyek alapanyagát egyetlen szennyezett területről szerzi be. A gyártás folyamán a füstgázokat is tesztelni fogják, hogy igazolják, hogy a gyártási folyamat teljesen tiszta.