Térformálás és hitelesség – Ekler Dezső építész gondolatai

Téglaházak Magazin

2018.01.29.

Az épületekkel és a városokkal tértörténeteket írunk, melyeknek nem mi vagyunk a szereplői, hanem a terek. Minden térnek sajátos karaktere van, ami akkor tárul fel, amikor a többi térszereplővel kapcsolatba kerül. Akkor jó egy térkarakter, ha jelentőséget tud adni a szerepnek, amit a történetben betölt. Ezt kell a tér sminkjének hitelesen és érthetően közvetítenie a színek, a fények és az anyagok segítségével.

korkep-ekler-1

kép 1 / 3

Maguk az anyagok ily módon sokrétű jelentést hordoznak, történeti, regionális, lokális ízeket. A tégla nyilvánvalóan pozitív érzéseket kelt: meleg, természetes, barátságos, vonzó. Benne vannak a régi otthonaink, az öreg várfalak, az egész agyagos, homokos Alföld. Az építőanyag-választás alapvetően tehát térnyelvi kérdés: vajon helyénvaló anyagot választ-e az építész az adott tértörténet elbeszéléséhez.

korkep-ekler-2

kép 1 / 3

Az építészet ma ritkán látott, robbanásszerű megújulásban van, olyasfélében, amiből ötszáz évente van egy. Ma rengeteg újdonsággal kísérlezetnek, s én szeretek együtt gondolkodni ezzel az átalakulással.

Ha általában véve azt vizsgáljuk, hogyan működnek a térnyelv újításai, akkor a korszakkezdetek jellemző metaforáira kell rátalálnunk. Az építészetben ez nem nehéz, mert itt érdekes módon ezek mindig nagyító metaforákkal operálnak. Az elmúlt ötszáz év a reneszánsz óta jellemzően az ember alakját nagyította építészeti terekké, s Makovecz modern házai is az ember auráját nagyították. Az utóbbi húsz év építészeti-nyelvi forradalma viszont ettől eltérő, jól kivehető térkaraktert hozott magával. A mostani újításokban egy meghatározó vonás, közös metafora ismerhető fel: a legismertebb építészek az anyag belső szerkezetéből kiindulva elemi részecskéket, kristályos, lyukacsos kőzeteket, növényi formákat nagyítanak hatalmas építészeti térformákká. A művészi fordulat lezajlott, ma már ezt az új térbeli nyelvezetet kezdi beszélni szinte minden építész.

Egy épület akkor lesz jó, ha hiteles, ha igazat mond. Mint egy jó film, regény vagy opera. Az építészet igaz dolgot csak akkor tud mondani, ha a nyelve megújulásban van, mert a jó építészet mindig térnyelvi kísérlet.

 

Ekler Dezső
Piranesi-, Palladio-, Ybl- és Príma-díjas építész, formatervező

 

Lejegyezte: Ladányi Ágnes