Új falazati megoldás a Wienerbergertől: Porotherm M-25 áthidaló

Hírek

2021.03.09.

Az egyes épületszerkezetek létesítésekor és összeépítésekor az egyik legfontosabb feladat a hőhidak elkerülése, legalábbis hatásuk minimalizálása. Mivel a csatlakozásoknál elkerülhetetlen a különböző anyagok találkozása, azok eltérő épületfizikai tulajdonságai miatt (anyagváltásból adódó hőhíd) a hő nem egyenletesen áramlik a külső tér irányába, így az adott szerkezetre jellemző hőátbocsátás is megváltozik a csatlakozás környezetében. Ugyanez a jelenség lép fel az épületsarkok, átfordulások vagy a nyílászárók beépítésének helyén is (geometriai hőhíd): ezeket összefoglalóan nevezzük hőhídnak.

A hőhidak mértékének csökkentése
Annak érdekében, hogy a hőhidak mentén minél kisebb legyen a hőveszteség, a hő áramlásának irányában jó hőszigetelő képességű anyagokat kell beépíteni. Az egyik legjellemzőbb ilyen hely a nyílászárók találkozása a fallal. A Porotherm áthidalók alkalmazásával, megfelelő hőszigetelés beépítése mellett, a hőhíd mértéke minimálisra csökkenthető.

A Porotherm áthidalók alkalmazásának további előnyei
Az áthidalók kiválasztásakor is érdemes a Porotherm termékekre jellemző minőséget, megbízhatóságot választani, hiszen a falazatnak ez a hőszigetelés szempontjából is nagyon fontos része. A Porotherm áthidalók alkalmazásával a falazatban – a vakolat fogadása szempontjából – egységes kerámia felület alakítható ki, ráadásul a termékcsalád minden tagja tűzvédelmi előírások szerint is bevizsgált, kiváló minőségű, magyar gyártású termék. A Porotherm kerámia áthidalók minden nyílás felülethez alkalmazhatóak – akár kompozit, akár egyszerű áthidaló formában. Jól illeszkednek a Wienerberger építési elemei közé.

Folyamatos termékfejlesztés
A Porotherm márkára jellemző, hogy a termékeket a gyártó folyamatosan tökéletesíti, így az áthidalóknál sem áll meg a termékfejlesztés. Tavaly az új NEO áthidaló jelent meg, az idei év aktualitása pedig a márciustól a magyar piacra bevezetett M25-ös áthidaló. Az új Porotherm M-25 áthidaló optimálisan felhasználható felújítás és új építés esetén is a felmerülő nyílásáthidalási feladatokra. Korlátlanul darabolható, így egyedi nyílásméretekhez is jól használható.

Tervezés és méretezés
A Porotherm áthidalók tervezéséhez, méretezéséhez (illetve kivitelezéséhez is) valamennyi releváns műszaki információ megtalálható a Wienerberger által kiadott Alkalmazási és tervezési útmutatóban, amelyben mintapéldák, csomóponti rajzok is segítik a tervezők munkáját. Még nagyobb tervezői szabadságot ad, hogy az áthidalók 12,5 cm-es és 25 cm-es felfekvési hosszal is alkalmazhatóak. A szükséges teherbírási táblázatok mindkét szituációra rendelkezésre állnak, illetve a két érték között interpolációval további értékek is előállíthatók.

Hol érhetők el további információk?
A Porotherm kerámia áthidalók termékválasztéka, további termékinformációk, ill. az Alkalmazási és tervezési útmutató a gyártó honlapján, ide kattintva érhető el.

Forrás: Wienerberger Zrt.