Zalakerámia – hagyomány és innováció

Téglaházak Magazin

2019.02.06.

Otthonunk egyik legmeghatározóbb esztétikai elemét alkotják a különböző hangulatot varázsoló padló- és falburkolatok. Hazánk egyetlen kerámia burkolólap gyártója, a generációk által ismert Zalakerámia Zrt. a fejlesztésekben mindig élen járva, folyamatosan bővítette portfólióját. Mindez olyan modern termékcsaládokat eredményezett, amelyek alapja az egyediségre, kreativitásra törekvés, ahol a színek és formák ötletes variációjával szinte bármilyen hatás elérhető.

eletmod-zalakeramia-5

kép 1 / 6

A kerámia- vagy agyagművesség, mint a csempegyártás alapja több évezredes múltra nyúlik vissza. A fazekasság első mesterei időszámításunk előtt kb. 8000-ben kezdtek foglalkozni különböző, agyagból készült eszközök készítésével. Az idő előrehaladtával és a technika fejlődésével a kezdetben egyszerűen formázott és égetett, agyagszínű termékeket felváltották a mázas, több színben pompázó tárgyak. Az agyag adta lehetőségek nem merültek ki csupán az egyszerűbb használati tárgyak előállításában, s már az ókori Mezopotámiában megjelent az égetett tégla, megalapozva az agyagból készült termékek építészeti felhasználását. A téglák mellett idővel sorra jelentek meg egyéb, dekorációs célból készített elemek is, számos praktikus igény teljesítésére. Ide tartoztak például az épületdíszek, a különleges díszítésű zárócserepek, valamint a különféle stílusú, színű csempék és a belőlük készült mozaikok, amelyek mind a mai napig az egyik legkedveltebb bel- és kültéri burkolatok közé tartoznak.
Magyarországon az első kályhacsempék az Árpád-korban jelentek meg, majd a csempe- és kerámiaművesség cserépkályhák készítésével érte el csúcspontját a késő középkorban. Később a török hódítás, az olasz mesteremberek és más európai befolyás hatására fejlődött a burkolatok, díszítőelemek irányába.

eletmod-zalakeramia-1

kép 1 / 6

 
A Zalakerámia Zrt. a csempe előállításának ezt az ősi hagyományát és fejlődési vonalát tartja fenn Magyarországon. A vállalat több mint hatvan éves múltja teszi lehetővé a minőség és a stílus harmóniáját. A választékban szereplő falburkolatokat, bel- és kültéri padlóburkolatokat a legkülönfélébb színekben, méretekben, esztétikus dekorációkkal és szegőkkel kiegészítve kínálják. E termékcsaládok száma mára már több mint száz, kiszolgálva minden stílust és vásárlói ízlésvilágot, legyen szó konyháról, fürdőszobáról, teraszról vagy éppen nappaliról.
A kerámia burkolólapok előállítása a korszerű technológiákat felvonultató, összesen mintegy 6 millió négyzetméteres gyártókapacitással rendelkező két gyáregységben történik:
  • a Nógrád megyei Romhányi gyárban kültéri (fagyálló, illetve gres) padlólapokat állítanak elő – a gyárból legnagyobb arányban a magasabb fagyállóságú gres lapok kerülnek ki;
  • a Zala megyei Tófeji gyárban beltéri fal- és padlóburkolatok, valamint a vásárlók talán legkedveltebb termékei, a különféle dekorációs elemek, mozaikok, szegők készülnek.
A beltéri, valamint a kültéri fagyálló és gres lapokat eltérő vízfelvételi értékük alapján különböztetjük meg. Ez az érték azt jelöli, hogy a csempe alapját képező préselt agyag – más néven a „bisquit” – hány százalékban szívja fel a felületét érő vizet. Minél kisebb az érték, a padlóburkolat annál jobban állja az időjárás szélsőségeit. A kültéri lapokat a szakma „fagyálló” (0,5 % és 3 % közötti vízfelvételű), illetve „gres” (0,5 % alatti vízfelvételű) lapoknak nevezi, így különböztetve meg a kültéri lapok két szintjét.
A Zalakerámia Zrt. nagy hangsúlyt fektet a vásárlói igények kielégítésére, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá illő designt, stílust, színvilágot, mintázatot. A vállalat e törekvést a technológia fejlesztésével kívánja elérni; a korábbi hagyományos gyártási eljárást az utóbbi másfél évben mindkét üzemben felváltotta a digitális nyomtatás újszerű technológiája, ami a dekorációk korlátlan sokszínűségét teszi lehetővé.
A gyárak tekintélyes kapacitása és a folyamatos fejlesztések nyomán a Zalakerámia Zrt. ma piacvezető szerepet tölt be Magyarországon, közel 50 százalékos részesedéssel. A jelenlegi irányvonalon haladva a vállalat várhatóan a jövőben is tovább tudja őrizni a csempegyártás ősi hagyományát – természetesen igazodva a folyamatosan változó trendekhez és a magas szintű vásárlói igényekhez.
 
Tillmann Dóra