Városi lakhatás Babahoyoban – Brick Award díjjal jutalmazva

A Brick Award a világ legnívósabb téglaépítészeti kitüntetése. Az építészek, legkiemelkedőbb alkotásaikkal a világ minden tájáról nevezhetnek a kortárs téglaépítészetet népszerűsítő versenyre. A szakmai zsűri öt különböző kategóriában osztja ki a legjobbaknak ítélt díjakat. Az idei év “Otthon érzem magam” (Feeling at Home) kategória győztese az ecuadori Natura Futura Arquitectura építészeti stúdió „Városi lakhatás” („The House that Inhabits”) projektje lett.

A Dél-Amerikában, Ecuadorban található Babahoyo lakossága körülbelül 150 ezer fő. A város leginkább kereskedelemből él, és gyorsan fejlődik. A térségben az elmúlt évek erősödő urbanizációs folyamata számtalan változást hozott, amelyek közül a legrosszabb az, hogy az eredetileg lüktető, élettel teli belváros a betelepülő kereskedelmi funkciók kiszorító hatása miatt elvesztette élhetőségét. A megdrágult ingatlanok miatt többen a perifériákra költöztek. Az új lakóhelyek kétségbeesett keresése arra késztette a díjnyertes építészirodát, hogy a városi élet új módját javasolja projektjében, mely megoldást kínál arra a problémára, miként lehet egyszerre élni és dolgozni a belvárosban. A munka egy olyan lakóház tervezésével indult, ahol a megrendelők kérésére a ház a bevételszerzés lehetőségét is magában foglalja.

Az építésziroda által tervezett megoldás egy, a latin-amerikai város hagyományos házaira emlékeztető épület lett, ami teljes mértékben kihasználja a 30-szor 12 méteres telket. A földszinten kereskedelmi helyiségeket alakítottak ki, az emeleten pedig egy oktatási intézménynek otthont adó épületrész és egy ötszobás lakás található. A sűrű beépítés miatt nincs tér a szomszédos házak között, ezért az építész két oldalterasz közé helyezte az épületet, így biztosítva a belső térben a természetes fényt és a megfelelő szellőzést.

A projektben sokféle módon és formátumban használták a környéken gyártott kézműves téglákat: a téglát modern, jó minőségű, sokféleképpen felhasználható építőanyagként bemutatva. A válaszfalak feszített ragasztással, a külső homlokzatok összefüggő illesztésekkel készültek, az erkély mellvédjénél pedig kiálló téglamintát használtak. Az utcára kinyúló téglaburkolat és a ház előtti pad kiemeli az anyagot az épületből a külső környezetbe.

A „The House that Inhabits” projekt a téglát önálló szépségével, izgalmas lehetőségeivel emeli vissza az épített környezetbe. Ezt a hagyományos építőanyagot ugyanis Dél-Amerikában gyakran a szegénységgel azonosítják – sokszor elrejtik, bevakolják és átfestik. Az építészek ezzel a projekttel a tégla valós értékeit szerették volna bemutatni, azt, hogyan lehet élettel teli, lakható városokat építeni belőle.

A projekt hatása messze túlmutat az épület alapanyagán. Felhívja a figyelmet azokra a kezdeményezésekre, amelyek pozitívan járulnak hozzá a városi élet minőségéhez egy modern város központjában.

A Brick Award győztes projektről készült videó: