Kerámia tetőfedés: lécezés és vízzáróság

Téglaházak Magazin

2020.04.28.

A kerámia cserépfedés az épület hosszan tartó és ellenálló védőpajzsa. Ahhoz, hogy e szerepet sok-sok éven keresztül el tudja látni, a cserepeket alátámasztó és rögzítő lécezést, illetve az állagvédelmi és vízzáróságot fokozó alátéthéjazatot is a legnagyobb körültekintéssel kell kiválasztani, megtervezni.

epitsunk-teto-lecezes-vizzarosag-1

Lécezés kialakítása hódfarkú kettősfedéshez

A lécezés a cserépfedés rögzítésére és terheinek felvételére, továbbadására szolgál, a méretezése tehát alapvető fontosságú. A tetőlécek keresztmetszeti méreteit több szempont is befolyásolja. Ezek közül a legfontosabb a cserépfedés súlyából származó terhelés és a tetőléceket alátámasztó szarufák egymástól mért tengelytávolsága, de figyelembe kell venni a cserépfedést érő meteorológiai, illetve egyéb (pl. karbantartásból származó) terheket is. A hibásan megválasztott, karcsú tetőlécek az idő múlásával meghajolnak, így a cserépfedés is megsüllyed, a cserepek illesztései szétnyílnak, csökken az esőbiztosság, vízzáróság, szélsőséges esetekben pedig akár a cserepek is kilazulhatnak, lecsúszhatnak.

epitsunk-teto-lecezes-vizzarosag-2

Hornyolt egyszeres fedés lécezése és a megfelelő lejtés irányú átfedés kialakítása

A lécezéssel kapcsolatban a tetőlécek keresztmetszeti méretein kívül azok egymástól mért távolsága is fontos paraméter, ezt az értéket azonban nem a terhelések alapján kell meghatározni. A húzott – azaz a hódfarkú és az (oldalsó hornyokkal rendelkező) ún. hornyolt – cserepek esetén a léctávolságot a tetőfelület hajlásszöge alapján a cserepek hosszúsága és fedési módja befolyásolja: hódfarkú cserepeknél a kettősfedés miatt sűrűbben, hornyolt cserepeknél az egyszeres fedés miatt ritkábban kerülnek elhelyezésre a tetőlécek.

A léctávolság változtatásával a cserépsorok átfedésének mértékét is befolyásoljuk, amit az ún. vízküszöbérték segítségével tudjuk meghatározni. Ez azt fejezi ki, hogy a szél torlónyomása milyen magasságig képes a csapadékvizet felfelé (akár a cserepek átfedésében is) megemelni. A hazai körülmények között ez az érték 45 mm (függőleges értelemben). Minél alacsonyabb tetőhajlásszöget választunk, annál nagyobb lesz ennek az értéknek a cseréppel párhuzamos vetülete, így egyre nagyobb átfedést kell alkalmazni. A vízküszöbérték figyelembevételével az esőbiztosság növelhető, de a kerámia tetőcserép-fedések nem vízhatlan vagy fokozottan vízzáró, hanem ún. vízzáró fedésnek minősülnek. Ez azt jelenti, hogy a cserepek alá annyi nedvesség juthat be, amennyi káros következmények nélkül el is tud távozni.

A tető hajlásszögét tovább csökkentve elérhetünk egy olyan határértéket („előírt hajlásszöget”), amelyen túl a cserépfedés önmagában már nem tekinthető vízzárónak, mindenképpen kiegészítő intézkedésre van szükség. Ennek leggyakoribb formája a különböző alátéthéjazatok készítése, amelyekkel fokozhatjuk a vízzáróság mértékét. A tetők hajlásszöge csupán egy szempont a sok közül, a gyakorlatban az alátéthéjazat készítését sokszor nem a tető hajlásszöge, hanem egyéb épületfizikai és állagmegóvási szempontok teszik indokolttá.

Az egyes cserépfajtákhoz tartozó előírt hajlásszöget nagyban befolyásolja azok formája és hornyainak kialakítása is. Így a modern, körülhornyolt sajtolt kerámia tetőcserepeket használva sokkal alacsonyabb tetőhajlásszög esetén érjük el a vízzáróság határát. Ez többek között a korszerű fej-, láb- és oldalhornyaiknak, a labirintus-kialakítású kapcsolódásuknak és a magasított peremmel ellátott szeglyuk-kialakításuknak köszönhető. Ezek a cserepek horonykialakításuk miatt oldal- és lejtés irányú eltolhatósággal rendelkeznek, tehát egy megadott tartományon belül szabadon és rugalmasan választhatunk léctávolságot, nem szükséges a vízküszöbértékre hagyatkoznunk. Természetesen szélsőséges körülmények között nem érdemes a cserepeket egymáshoz képest teljesen széthúzni. Az előírt hajlásszöget átlépve, a sajtolt cserepek esetén is alátéthéjazat beépítésével fokozandó a vízzáróság, de kedvező kialakításuk miatt az egyes alátéthéjazati osztályok közötti váltás is alacsonyabb hajlásszögek esetén válik indokolttá.

Összességében elmondható, hogy a kiselemes tetőfedésnek tekinthető kerámia cserépfedés alsó határa vízhatlan alátéthéjazat mellett – húzott vagy sajtolt tetőcserépnél is – az irányelvek szerint 10 fok. A sajtolt cserepek között léteznek azonban olyan különleges cserépmodellek, ahol − a speciálisan erre az igénybevételre fejlesztett horonykialakításuk miatt − ez a határ vízhatlan alátéthéjazat mellett akár 7 fok is lehet.

Zajácz András alkalmazástechnikus
CREATON South-East Europe Kft.