Kerámia tetőfedés: az ereszcsatorna-rendszer helyes kivitelezése

Téglaházak Magazin

2020.05.04.

A tető feladata, hogy az épületet védje az időjárás viszontagságaitól. Az esővíz fontos érték, összegyűjtve öntözésre használható, de épületkárosító hatása is jelentős lehet. A víz összegyűjtéséről és elvezetéséről a tetőfedést körülölelő ereszcsatorna-rendszer gondoskodik. A következőkben nézzük meg, mely alapszabályok betartásával fog a rendszer funkcióját betöltve, hosszú távon is megbízhatóan működni.

0-epitsunk-ereszcsatorna-1

kép 1 / 7

Esztétikus tetőkép helyes ereszképzéssel

Az eresz megfelelő elhelyezéséhez a fedés peremétől mérve meg kell határozni a csatorna vízszintes és függőleges távolságát. A tetőfedés alsó ereszvonala a csatorna vonalába annak legfeljebb 1/3-a szélességéig érhet be – a csatorna fölé túlságosan belógatott cserépfedésről a csapadék túl is folyhat, aminek következtében a vízelvezető rendszer elveszítheti funkcióját.

epitsunk-ereszcsatorna-4

kép 1 / 7

A szükséges eresztartozékok helyes beépítése

Az ereszcsatornát legalább 1 cm-rel a fedés esésirányú síkja alá kell helyezni, különben a tető felületén összegyűlt és túlbukó hóréteg a csatornát deformálhatja, rosszabb esetben leszakíthatja. A túl magasra pozicionált ereszcsatorna, illetve a tetőn akadálytalanul megcsúszó nagy hótömeg elősegíti a jégsáncképződést. Az eresz vonalában képződő jégsáncok mögött a megolvadt víz felduzzadhat, és amennyiben az így kialakult vízszint magassága meghaladja a tetőfedés elemeinek függőleges átfedését, az átázáshoz vezethet. Megoldásként az ereszcsatorna helyes elhelyezése mellett a szakszerű vízelvezető alátéthéjazat készítése és a megfelelő hófogás kialakítása szolgálhat.

Az ereszcsatorna-rendszer szerelése során is több szabályt kell betartani.
• A víz levezetése a fedés és az alátéthéjazat felületéről csak bádogos ereszszegély és cseppentőlemez beépítésével biztosítható.
• A függő ereszcsatornát mindig úgy kell rögzíteni, hogy ne csavarodjon el, és a hátulsó (épület felőli) pereme legalább 6 mm-rel magasabban legyen, mint az elülső (külső) pereme, így az esővíz esetleges túlfolyása az épület falától távolabb történik.
• A csatornákat minimum 3-5 mm/m lejtéssel kell szerelni. Ez a lejtés és a lefolyók kiosztása egyszerűbb tetőformáknál könnyen megoldható, de töredezett ereszvonal esetén a sarokelemek sűrűbb elhelyezése és toldásai miatt a lejtés mértékét és a lefolyók számát egyaránt növelni kell.
• A csatornatartó vasak helyes elhelyezése 70-90 cm-es távolsággal ajánlott, a belső sarkoknál kevesebb, mint 20, a külsőknél pedig kevesebb, mint 30 cm-re a sarokpontoktól. A csatornatartó vasak helytelen kiosztása, rögzítése (és a nagyobb hóteher) az eresz deformálódását eredményezi, ami akadályozza a megfelelő vízelvezetést.
• Fontos az ereszcsatornák dilatálása is. Napsugárzásnak kitett fémlemezről lévén szó, a hőingadozás hosszváltozáshoz és ezáltal szivárgáshoz vezethet, amit gumis vagy mozgási hézaggal ellátott toldóelemek összeépítésével küszöbölhetünk ki.
• A kívánt funkcionalitásnak gátat szabhat a rendszer eldugulása is, amely ellen lombfogó háló vagy lombkosár beépítésével védekezhetünk.
Mindezeken túl az eresz rendszeres karbantartása is nélkülözhetetlen.

Az ereszcsatornáknak számos típusa létezik. Bármilyen típusú ereszcsatornát szeretnénk, az anyag minősége, vastagsága és felületkezelése a leglényegesebb szempontok, amelyek a csatorna hosszú távon megbízható működését befolyásolják.

A jó minőségű csatorna nem rozsdásodik, és megfelelő merevséggel rendelkezik. Ezek a tulajdonságok fokozottan jelentkeznek a horganyzott acélból készült, mindkét oldalán felületkezelt és (hagyományos belső perem helyett) külső peremmel rendelkező csatornáknál. Ennek oka a csatornatartókra támaszkodó, így merevséget adó külső csöves beszegés, amely egyrészt egyszerűsíti a csatorna összeszerelését, másrészt – legyen szó egy nekitámasztott létráról – könnyebb karbantartási lehetőséget biztosít. A külső perem egyúttal meggátolja a víz végigfolyását a csatorna falán, ezzel megakadályozza a homlokzat zöldre színeződését.

A tetőhöz csatlakozó szerkezetek, így az ereszcsatorna-rendszer kialakítása is különös odafigyelést igényel, hiszen a tetőfedés megbízhatósága elsősorban ezeken a részleteken múlik. A tökéletes ereszcsatorna-rendszer a körültekintő és alapos megvalósításnak köszönhető, amely forrásaként egyaránt szolgálnak a gyártók által precízen megtervezett termékek és az alkalmazási utasításokat szakszerűen betartó, hozzáértő szakemberek.

 

Asztalos Dávid műszaki szaktanácsadó
Wienerberger Zrt.